escapadas
Centro histórico de Altea con vistas al peñón de Ifach.

ALTEA

Altea és un dels pobles costaners més bonics de València. Amb poc més de 20.000 habitants, ha aconseguit mantenir el seu encant d’antic poble pesquer sense atraure un turisme massiu. És difícil no enamorar-se de la seua combinació de mar i muntanya, amb carrers que miren al Mediterrani i un barri antic de casetes blanques idèntic als pobles blancs d’Andalusia.

Tindrà molts plans que fer, des de recórrer el seu passeig marítim, donar-se un bany en les seues increïbles cales i platges de bandera blava, així com fer una ruta pel seu centre històric visitant les seues ermites o llocs emblemàtics com la torre de la Galera o la de Bellaguarda. A més, Altea alberga un lloc especial que no hauries de perdre’t: el temple de l’Arcàngel Gabriel, el primer temple de l’església ortodoxa russa a Espanya.

escapadas
La Torre de la Vigía (Chelva).

CHELVA

El poble de Chelva, a la província de València, sembla detingut en el temps. Posseeix un important patrimoni històric i cultural molt ben conservat. La història de Chelva es remunta fins a l’època dels romans, i si hi ha alguna cosa que va caracteritzar a esta localitat és la varietat de cultures que van conviure ací fins a la Reconquesta.

Un pla que li recomanem és la coneguda com a ruta de l’aigua, que parteix des de la plaça major de Chelva i combina naturalesa i història. Coneixerà el barri àrab de Benacacira, el jueu de l’Azoque, el morisc del Raval i, finalment, el barri cristià medieval.

Castell de Sax (Alicante).

SAX

En esta llista de pobles més bonics de València tampoc podria faltar Saix. Esta vila coronada per un turó té com a principal atractiu el seu majestuós castell d’origen almohade que va ser construït sobre una antiga fortalesa ibera. Altres llocs d’interès que hauria de visitar són l’església de l’Asunción i l’ermita de Sant Blas.

Castillo històric de Xàtiva.

XÁTIVA

Si vol conèixer el passat històric de la regió, Xátiva és una parada imprescindible. Durant molts segles va competir amb Oriola i València com a ciutat més important: va ser seu episcopal durant l’època visigoda, va viure un període d’esplendor cultural durant el domini musulmà i va ser bressol d’una de les famílies espanyoles més poderoses: els Borgia.

Durant la guerra de Successió espanyola van ser defensors dels Àustries i, per això, el primer Borbó entronitzat Felip V va manar incendiar la ciutat -alguna cosa que encara recorden, perquè en el museu de la ciutat es conserva el retrat del monarca penjat del revés-. Igualment, hauràs de visitar l’impressionant castell de Xátiva, des del qual s’observen algunes de les millors panoràmiques de la regió.