invierno
MOrella: Vista d ela vila nevada en la nit del 25 de març.

CRISTINA CORREDERA. L’hivern arranca aquest diumenge 22 de desembre a les 5.19 hores a Espanya, és en aqueix moment quan comença la temporada més freda de l’any i donem per finalitzat la tardor.

Tot l’hemisferi nord canvia d’estació. A les 4.19 hores GMT del diumenge 22 de desembre que correspon a les 5.19 a l’Espanya peninsular, tindrà lloc el solstici d’hivern. Este dia és el que compta amb menys hores de llum de l’any, és a dir el sol eixirà més tard i es posarà més prompte.

Amb l’arribada de l’hivern les temperatures descendeixen, els plumífers no aguanten més en els calaixos i la gent pensa en plans de peli i manta per als dies en què el temps confirme que el millor és quedar-se a casa.

A més podrem gaudir de fenòmens astronòmics únics d’aquesta època de l’any fins que finalitze l’hiverne el divendres 20 de març de 2020.

Ocultacions de planetes pel sol

El sol ocultarà planetes el 27 de desembre, concretament, aqueix dia no podrem veure a Júpiter i el 13 de gener tampoc serà possible localitzar a Saturn.

L’eclipsi anul·lar de sol

Àfrica, Àsia i Oceania seran els únics que puguen veure l’eclipsi anul·lar de sol el dia 26 de desembre de 2019. Més tard, a Espanya així com en la resta d’Europa Àfrica, Àsia i Austràlia, podran veure el 10 de gener un eclipsi penumbral de la lluna.

Pluja de meteors

Prop del 3 de gener podrem gaudir de la primera pluja de meteors de l’hivern, a més, podrem observar unes altres que es produiran en diferents ocasions al llarg d’aquesta època.