Maratón
Madrid. 27/04/2019. EDP Rock ’n’ Roll Madrid 2019. FOto: Daniel Mora.

Aquest diumenge 1 de desembre se celebra la Marató València Trinidad Alfonso EDP, que comptarà amb la participació de quatre corredors amb discapacitat visual greu i els seus guies gràcies a compartetuenergia.com.

La plataforma creada per la companyia energètica EDP es va posar en marxa per a permetre que persones amb discapacitat visual greu puguen trobar guies per a eixir a córrer, i compta amb la col·laboració de l’ONCE i de la Federació Espanyola d’Esports per a Cecs.

QUATRE HISTÒRIES DE SUPERACIÓ

Carmen Soler, presidenta del Consell Territorial de l’ONCE a Balears, és un exemple de superació, la discapacitat visual greu no l’ha detinguda a l’hora de practicar l’esport que s’ha convertit en la seua passió. Germán Helling, guia amb el qual participa en diferents proves esportives, serà la persona amb la qual correrà els 42K d’aquesta carrera valenciana.

Per part seua, Lidia Marta Baños és corredora amb resta de visió, una malaltia genètica que li ha fet perdre visió central, però no la seua passió per l’esport. Practica running i també natació, esport del qual ha sigut finalista paraolímpica dues vegades, a Atenes 2004 i Pequín 2008. Roberto Clemente, marit de Lídia, és cec total i practica running amb calçat minimalista (sandàlies de 5 mm de sola o descalç) des de fa quatre anys. També ha practicat diferents esports com el futbol sala per a cecs, goalball o trail running.

El dos corrien junts fins que van conèixer compartetuenergia.com. A través de la plataforma van trobar a Leticia Serrano i Fran Tenza, les seues actuals guies, amb els quals s’enfronten al repte de córrer els 10K a València. Totes dues parelles continuen entrenant juntes per a preparar nous reptes sempre que poden, malgrat viure en ciutats diferents.

Johnny Menéndez és un runner amb discapacitat visual severa, concretament, té una malaltia degenerativa del nervi òptic. La falta d’agudesa i camp visual no li ha impedit practicar el seu esport favorit: el running. Enguany, començarà els 42K de la Marató València Trinidad Alfonso EDP amb Begoña Álvarez, la seua dona i primera guia, qui li assistirà en el cas de necessitar ajuda en aqueixos primers km i Mon Santurio, Josema Díaz i Gilberto Suárez, tres guies de compartetuenergia.com amb els quals entrena habitualment a Astúries.