coronavirus Valencia
Agentes de la Unidad Militar de Emergencias realizan trabajos de desinfección en Valencia. / EUROPA PRESS: Rober Solsona

Demà es compleix un mes des que el Govern va declarar l’estat d’alarma a Espanya. En l’última setmana els contagis han descendit i d’aquesta manera la corba s’ha relentizado. No obstant això, encara són moltes les preguntes que estan en l’aire respecte al coronavirus. Entre elles, quant dura visc el virus en les diferents superfícies.

Una de les primeres coses que s’han de saber és que els virus són paràsits dins de les cèl·lules que són capaces de sobreviure fora dels éssers vius. Per aquest motiu les mesures d’higiene siguen més estrictes, ja que pot estar a la roba o en un altre tipus de material i superfície. Això fa que les barres del metre, els carros de la compra, botons d’ascensor, etc. siguen una gran font de virus.

Com indica l’experta Pilar Domingo, estem exposats contínuament a superfícies que són font de virus. El teclat o el ratolí d’un ordinador, la pantalla d’un mòbil o els cristalls són alguns exemples d’això.

Què diu l’OMS

Però, què passa amb un virus concret com és el Covid-19? La Organització Mundial de la Salut (OMS) ha indicat que el coronavirus no sobreviu molt temps en les cartes o els paquets. Per tant, sí que és segur rebre paquets de la Xina, pese al bulo que s’havia estès sobre que podien contagiar.

El problema és que encara no se sap quant dura visc el virus en les diferents superfícies. “Els coronavirus poden subsistir en una superfície des d’unes poques hores fins a diversos dies. El temps pot variar en funció de les condicions”, ha advertit l’organització. Per això, l’OMS aconsella que es netege qualsevol superfície que creguem que pot estar infectada amb un desinfectant comú.

Altres virus: des de les 3 hores fins als 9 dies

Un estudi publicat el 10 de març va assenyalar que hi havia virus viables en aerosols fins a 3 hores després. En coure duren fins a 4 hores, fins a 24 hores en cartó i fins a 2 o 3 dies en plàstic i acer inoxidable. No obstant això, aquest estudi encara no ha sigut revisat per la comunitat científica.

Una altra anàlisi publicada al gener d’enguany sobre altres virus ha analitzat les superfícies inanimades. Es tracta d’altres coronavirus, no del brot iniciat en Wuhan, però l’estudi pot ser eficient per a avançar en la investigació del Covid-19. Els altres virus poden sobreviure en superfícies com el metall, cristall o plàstic fins a 9 dies. De totes maneres, es poden eliminar eficientment amb desinfectate.