Varias personas se desplazan con mascarillas por miedo a contagio del coronavirus. / EFE: Mauricio Dueñas
Varias personas se desplazan con mascarillas por miedo a contagio del coronavirus. / EFE: Mauricio Dueñas

Passar un aïllament de 14 dies podria ser insuficient perquè un contagiat de coronavirus siga portador del mateix i infecte a uns altres. Així ho determina un estudi italià que cerca comprendre si l’enfocament actual bastarà per a prevenir una segona ona de l’epidèmia que podria arribar a la tardor.

L’anàlisi de Boris Bikbov, investigador del Institut Mario Negri de Bèrgam, i l’investigador Alexander Bikbov de l’Escola Superior de Ciències Socials de París, són els responsables de signar aquesta anàlisi. Aquests asseguren que des del punt de vista epidemiològic  hi ha dues característiques que determinen la dinàmica de l’epidèmia.

EL PERÍODE D’INCUBACIÓ

Este defineix quant temps ha d’aïllar-se una persona que està sana però ha tingut en contacte amb un contagiat. Al començament de l’epidèmia, l’Organització Mundial de la Salut va estimar un període d’aïllament de 14 dies.

En canvi, un model estadístic dels Estats Units estima que en l’1% dels casos el període d’incubació excedeix les dues setmana i existeix la possibilitat que la malaltia continue i el virus es propague. Per això, a la Xina aquest període s’ha estès a 24 dies.

PERÍODE DE PROPAGACIÓ DEL VIRUS

La segona característica epidemiològica és el període durant el qual la persona malalta propaga el virus. Existeixen pocs estudis sobre aquest aspecte i el període pot variar segons la gravetat de la infecció.

Els pacients greus transmeten el virus durant 20 dies de mitjana. No obstant això, per a alguns pacients aquest període pot durar fins a 37 dies. Per a pacients lleus, la duració faig una mitjana de és de 10 dies, però per a alguns continua fins a 15 dies.

L’estudi assegura que és molt important que els pacients sàpien que la propagació del virus pot continuar fins i tot després de la desaparició de la febre i dels símptomes més greus.

EL PROBLEMA DELS ASINTOMÀTICS

La situació es torna encara més complicada si considerem les últimes dades sobre la transmissió de COVID-19. Hi ha gent que el virus en el seu cos sense cap símptoma de la malaltia.

Les estimacions preliminars suggereixen que els portadors asintomáticos poden arribar al 18-30% de tota la població infectada. Malgrat aquesta dada, l’informe explica que encara no és clar que els asintomáticos siguen contagiosos. No obstant això, asseguren que és essencial seguir les mesures de protecció i prevenir la segona ona de l’epidèmia.