El Constitucional tomba la Sanitat Universal de la Generalitat

La norma donava accés a la Sanitat Pública a estrangers majors d'edat, sense autorització per a residir a Espanya però amb residència en algun municipi de la Comunitat Valenciana.

(EFE). El Tribunal Constitucional ha anul·lat, per envair les competències de l’executiu central, el decret de la Generalitat valenciana que regulava l’accés universal a la sanitat, una norma que permetia l’atenció a tots els immigrants en situació irregular.

L’alt tribunal va suspendre el decret en 2015, quan va admetre el recurs del Govern, però després va alçar aquesta suspensió, en 2016, de manera que des de llavors ha estat en vigor.

Ara, en la seua fallada definitiva, considera que la norma valenciana s’extralimita en les competències que s’atribueix i envaeix les de l’Estat central, per la qual cosa l’anul·la per inconstitucional.

En el seu recurs contra el Decret Llei 3/2015, de 24 de juliol, del Consell de la Generalitat de València, pel qual es regula l’accés universal a l’atenció sanitària a la Comunitat Valenciana, Moncloa argumentava que el decret no segueix els criteris fixats en la llei estatal que regula les bases a partir de les quals pot actuar l’executiu autonòmic.

La norma valenciana dóna accés a la Sanitat Pública a estrangers majors d’edat, sense autorització per a residir a Espanya però amb residència en algun municipi de la Comunitat Valenciana durant un mínim de tres mesos i que no estiguen assegurats per la Seguretat Social.

Per contrast, la norma estatal que regula el Sistema Nacional de Salut permet accedir a les prestacions als estrangers no registrats ni autoritzats per a residir a Espanya, però solament en determinats suposats i circumstàncies concretes: és a dir, no d’una manera generalitzada.

Així, el Constitucional considera en la seua sentència que el que porta a efecte la norma valenciana “és una ampliació de la cobertura sanitària no contemplada per la normativa estatal, que inclou entre els subjectes que tenen la condició d’assegurats als estrangers titulars d’una autorització per a residir en territori espanyol, però no als quals no estan registrats ni autoritzats com a residents a Espanya”.

D’aquesta manera, l’alt tribunal considera que el decret valencià va més enllà del “criteri del bàsic establit en la norma estatal”.

La sentència compta amb un vot particular contrari a la fallada emesa pels magistrats progressistes del Constitucional Fernando Valdés, Juan Antonio, Cándido Conde-Pumpido Tourón i María Luisa Balaguer Carreró.

A aquest vot particular se suma el del magistrat Antonio Narváez, també contrari al criteri de la majoria perquè considera que l’actuació de l’executiu valencià no va anar més enllà de les competències que li atribueix el seu Estatut d’Autonomia. EFE