Barceló:
La consellera Ana Barceló en una imagen de archivo. / EFE

La Comunitat Valenciana està en “un nivell molt preocupant” de la pandèmia i és “l’efecte de les festes nadalenques”. Així ho ha destacat aquesta vesprada la consellera de Sanitat, Ana Barceló, durant la seua compareixença per a actualitzar la informació sobre el coronavirus en la Comunitat Valenciana.

El preocupant és la tensió als hospitals. Hi ha possibilitat de seguir i ja s’ha ampliat la capacitat de les UCI però aqueixa no és la qüestió. A més, ja s’estan derivant pacients no COVID a hospitals privats”.

En concret ha assenyalat que són 34 les persones no contagiades que han passat d’hospitals públics a privats: 1 de l’Hospital de Sagunt; 2 del Clínic; 12 de la Fe; 2 de l’Hospital de Requena; 1 de l’Hospital General de València; 11 de l’Hospital de la Ribera: 1 de l’Hospital d’Elda; i 4 de l’Hospital de la Vega Baixa.

Barceló ha assegurat que les xifres de contagi “són elevades” i ha assegurat que “la lluita contra la COVID fins ara ha sigut una croada”. Aquesta ha recordat que la incidència acumulada en la Comunitat ja és superior a la mitjana nacional (350 casos per cada 100.000 habitants). Segons les dades de Sanitat, l’autonomia compta actualment amb 516 casos per cada 100.000 habitants.

DADES DES DE L’ÚLTIMA ACTUALITZACIÓ

Respecte a les últimes dades de contagis, Barceló ha notificat un total de 2.283 nous casos de coronavirus. Aquests són 234 a Castelló, 580 a València i 1.469 a Alacant. A més, la consellera ha mostrat preocupació pels hospitals i les UCI on hi ha 2.752 ingressats, 382 en les Unitats de Vigilància intensiva.

A aquestes xifres se suma el defunció de 77 persones, una de les xifres més altes de la pandèmia. D’ells hi ha 21 residents i és que actualment un total de 181 residències compten amb algun cas positiu.

AIXÍ AVANÇA LA CAMPANYA DE VACUNACIÓ

Referent a la campanya de vacunació, Barceló ha declarat que ja hi ha 48.583 persones bovines en la Comunitat. De totes elles, s’han administrat 6.526 dosis a Castelló; 22.574 a la província de València; i 19.480 a Alacant. A més, hi ha 249 persones que han rebutjat ser vacunats.

La consellera ha recordat que fins al moment “l’única vacuna que s’està administrant és la de Pfizer”. Barceló ha explicat que cada dilluns arriben avions carregats amb la vacuna a -80è. Dels aeroports es distribueixen 10.000 dosis al departament de salut d’Alacant; 5.000 al de Castelló; i 16.000 al de València. Una vegada allí, cada departament realitza el repartiment a hospitals, centres de salut o residències.

Poder vacunar en el mateix any de la pandèmia és una fita. La Unió Europea ha sigut capaç d’escometre de forma conjunta contra una crisi sanitària, junts podem combatre-ho molt millor”, ha assenyalat.

PRÒXIMS PASSOS A SEGUIR

“Aquesta mateixa setmana es continuarà vacunant a sanitaris i residències amb una previsió d’administrar 29.000 vacunes”, ha avançat Barceló. A més, ha avançat que la setmana que ve es començarà amb l’administració de la segona dosi de la bovina en residències sense brots. Aquelles amb brots començaran amb la primera dosi en l’última setmana de gener.

La consellera ha recordat que l’ordre de vacunació prioritza a les persones majors de residències o centres de diversitat funcional així com al seu personal sociosanitari. En segon lloc es troben els professionals sanitaris d’hospitals, atenció primària i personal de primera línia. En últim lloc dins d’aquesta primera fase es troben les persones dependents no institucionalitzats amb graus 2 o 3 que no estan en centres.

Barceló ha remarcat que després de l’administració “es fa un seguiment de les persones vacunades per a controlar si hi ha alguna reacció adversa”.