El ple del Consell ha aprovat un decret llei sobre plurilingüisme que s’aplicarà, aquest curs, en Infantil de tres anys i en les aules experimentals de dos anys.

Més concretament, els tres programes lingüístics que arreplega la norma responen a l’elecció de centre i la distribució curricular que van realitzar les famílies en la matriculació dels seus fills. Així, a cada escola sostinguda amb fons públics li correspondrà un dels programes establits en este decrete llei.

Ha sigut el conseller d’Educació, Vicent Marzà, qui ho ha anunciat en la roda de premsa posterior al primer ple del Consell després de les vacances d’estiu.

Tal com ha explicat el conseller, el programa plurilingüe A se aplicarà en el 54 % de centres i s’assigna a aquells que han oferit una distribució curricular que conté entre 16 hores 30 minuts i 18 hores 30 minuts en valencià; 4 hores en castellà, i de 0 a 2 hores en anglès.

El programa plurilingüe B (30 % de centres) correspon als centres que han oferit entre 8 i 9 hores en valencià; entre 11 hores 30 minuts i 14 hores i 30 minuts en castellà, i de 0 a 2 hores en anglès.

El programa plurilingüe C (16 %) s’assigna a les escoles que imparteixen 4 hores en valencià; entre 16 hores 30 minuts i 18 hores 30 minuts en castellà, i de 0 a 2 hores en anglès.

En la resta dels cursos, seguiran vigents els programes del passat any.

Segons ha explicat Marzà, el decret llei persegueix garantir seguretat en l’inici de curs per a l’alumnat, les famílies i el professorat valencians i el compliment de les decisions judicials.

Ara, i seguint els tràmits, el decret llei entrarà en vigor quan es publique en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana (DOGV). Les Corts tindran 30 dies naturals per a convalidar la norma, la qual cosa implica que es farà abans que el comence el curs escolar, han explicat des del Consell.

D’altra banda, Vicent Marzà ha assenyalat que el citat decret es fa públic el dia en el qual arranca el curs escolar per al professorat, respectant així els temps judicials.

Sobre aquest tema ha dit: «Hem esperat una resposta al recurs que vam interposar davant el Tribunal Superior de Justícia perquè aclarira com s’havien d’aplicar les seues resolucions. Aquest decret resol una situació d’extrema necessitat i respecta el que les famílies van triar», ha insistit.