mujeres
Imagen de archivo de una manifestación de 8M en Valencia.

València fa protagonista del 8M, Dia Internacional de la Dona, a aquelles que durant la pandèmia han exercit funcions essencials. Malgrat que la Delegació de Madrid va prohibir dijous passat les concentracions del 8M i que Sanitat les desaconsella, la Comunitat de València no prohibeix les més de 43 concentracions previstes hui. Al llarg d’aquesta jornada l’Assemblea Feminista de València ha organitzat diverses accions i concentracions per tota la ciutat.

Malgrat que les manifestacions massives del 8M 2020 van ser un gran focus de contagi de coronavirus, les organitzacions feministes insisteixen a tornar a mobilitzar-se. Aquesta vegada, en lloc d’una única massiva, han convocant concentracions disperses en diferents punts de la ciutat. Així, es pretén substituir concentracions massives per actes de 50 o 300 persones. 

La Delegació de Govern en la Comunitat Valenciana ha rebut més de 40 notificacions de concentracions amb motiu 8M. I és que, encara que Sanitat ho desaconsella, sí que reben el vistiplau de la delegada del Govern, Gloria Calero.

Calero ha recordat que, si no hi ha informes en contra de les concentracions, «es desenvoluparan com sempre». La delegada defensa que no es prohibeixen perquè són «un dret fonamental».

Si bé no existeix un informe concret sobre el risc sanitari que poden suposar les manifestacions del 8M, sí que existeix un document genèric per a esdeveniments. El 16 de setembre Sanitat va publicar un informe amb la catalogació dels esdeveniments en funció del seu nivell risc. Segons aquests criteris, el 8M és de «alt risc».

No obstant això, el director del Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón, sí que advoca per celebrar les concentracions prenent precaucions. Encara que existeixen persones asintomáticas, Simón sembla oblidar-los i recomana que «per descomptat, per favor, que no vaja ningú amb símptomes».

El lema d’enguany

La vicepresidenta i consellera d’Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, defensa que la pandèmia ha demostrat que les úniques que són imprescindibles «són les persones que crien, cuiden i curen i són, en la seua gran majoria, dones». En el seu homenatge, el lema d’enguany és #8MImprescindible.

L’homenatge es deu a les dones «que han treballat en primera línia i han sostingut les nostres vides», explica Oltra. El 84,2% de les infermeres i auxiliars són dones; així com en el 93% del personal neteja; i en el 84% de les persones que atenen en les caixes dels supermercats. En aquest sentit, la consellera ha lamentat que són treballs «poc reconeguts i mal pagats».

En aquesta línia, l’Assemblea Feminista també posa el focus en les dones que han exercit treballs essencials durant la pandèmia. Malgrat ser un any marcat per les restriccions, les feministes no abandonen la lluita. Des del 4 fins a 7 de març, l’Assemblea va organitzar accions sota el lema: ‘Davant l’emergència social, el feminisme és essencial’. A més, al llarg de la jornada es desenvoluparan accions i concentracions per tota la ciutat.

Concentracions a València

Les concentracions convocades per a hui, 8 de mall, per l’Assemblea Feminista transcorreran al llarg del dia. En total seran 23 actes a la província de València i 20 en la d’Alacant. Per contra, a Castelló no s’ha organitzat cap acte reivindicatiu per al Dia de la Dona. La manifestació del Carrer Colón pot ser la que més persones mobilitze. Altres esdeveniments destacats són:

  • 9:30h Concentració en l’Ajuntament de València (Plaza de l’Ajuntamiento).
  • 10:30h Concentració en la Conselleria de Polítiques Inclusives (Av. de l’Oest, n. 36).
  • 12h Concentració per la regulació dels migrants al davant a la Delegació del Govern (Plaza del Temple, 1).
  • 17h Concentracions per tota la ciutat. Els punts de trobada són:

– Plaça dels Pinazo.
– Pont de Serrans.
– Encreuament de l’Av. Serreria amb C/ Just i Pastor/Vicent Gallart (Poblats Marítims).
– Encreuament de l’Av. Primat Reig amb C/ Emili Baró (Benimaclet).

  • 20h Acte simbòlic des dels balcons: totes als balcons, ballem i fem soroll.

Premis del Dia de la Dona

Dins dels actes per a commemorar el Dia Internacional de les Dones, s’ha fet lliurament dels premis Isabel Ferrer.

Els guardons han recaigut en l’Associació Solidària Flascó d’Alabastre (ASFA) pel seu treball assistencial a les víctimes de tràfic. L’associació duu a terme labors informatives en els llocs de prostitució. Allí, els proporcionen aliment, productes d’higiene, roba i els informen sobre els seus drets.

Així mateix, ha sigut premiada Marina Calatayud Cuesta, una dona amb una llarga carrera en l’Administració pública. Cuesta ha demostrat el seu compromís per la lluita per la Igualtat i contra la violència de gènere en les polítiques públiques.

Finalment, Rosa María Rodríguez Magda, filòsofa i escriptora. Magda ha sigut guardona per les seues investigacions, experimentació, docència i producció literària. Les seues reflexions filosòfiques són estudiades en universitats de diversos països. Entre els seus treballs també destaca la seua teoria de la transmodernidad. La tesi ha aconseguit tal repercursión que s’ha incorporat a projectes de sostenibilitat mediambiental en diversos països africans.