El món faller celebrarà el pròxim 30 de novembre el VI aniversari dels #FallesUNESCO. És a dir, de la declaració de les Falles com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la UNESCO. Una commemoració que recupera la normalitat postpandèmia. A més, s’estendrà més enllà d’aquesta data i arribarà fins a març de 2023 amb la premissa “d’acostar-se als diferents eixos del Patrimoni”.
Museus festius de la Comunitat Valenciana oberts, una cavalcada pel centre de la ciutat de València, una dansà popular a les portes de la Llotja, una ‘mascletà’ i un castell de focs artificials o un brindis institucional a les portes de l’Ajuntament conformen la programació. Actes que “traspassa les davanteres i arriba fins a l’estranger”. Tindrà el seu ressò en les xarxes socials sota les etiquetes #SomPatrimoni i #FallesUNESCO.
Els dies 26 i 27 de novembre seran el tret d’eixida d’una celebració que arribarà fins al mes de març. Aqueix cap de setmana obriran les portes al públic els museus festius de la Comunitat Valenciana. Entre ells els museus fallers de Cullera i Alzira, el Museu Faller i el Museu de l’Artista Faller de València o de Gandia.
PROGRAMACIÓ D’ACTES #FallesUNESCO
26 DE NOVEMBRE
Al llarg del matí del dissabte 26 de novembre les Falleres Majors de València i les seues Corts d’Honor visitaran el Museu Faller de València. On gaudiran d’una visita guiada per les seues instal·lacions.
A la vesprada, a partir de les 18.00 hores, tindrà lloc la Cavalcada del Patrimoni. Aquest acte habitualment se celebra el mes de març. Però es trasllada en aquesta ocasió especial a la celebració d’aquest aniversari.
El recorregut s’iniciarà a les portes de la Llotja i recorrerà la Plaça del Mercat, els carrers de María Cristina, de Sant Vicent i finalitzarà en Marquès de Sotelo. A més, comptarà amb la participació de:
-
- Gegants i Cabuts de l’Ajuntament de València amb la Colla de Junta Central Fallera.
-
- La Muixeranga Vella d’Algemesí
-
- Els Cavalls del Vi de Caravaca de la Cruz (Múrcia).
-
- El I Seguici Fúnebre dels Amants de Terol amb cants templers.
A les 20.30 hores, una dansà popular a les portes de la Llotjaprendrà el relleu a la Cavalcada. Vestits de particular, fallers i falleres, valencians i valencianes, amants del folklore i la dansaestan convidats a participar d’un esdeveniment que espera ser multitudinari amb les peces i música de la Colla de Tabal i Dolçaina de Junta Central Fallera. L’acte està obert a qualsevol persona, independentment del seu nivell de coneixement o destresa.
27 DE NOVEMBRE
El diumenge 27 de novembre, les Falleres Majors de València i les seues Corts d’Honor visitaran en horari de demà el museu de l’Artista Faller i el taller de Manolo García, artista de la falla municipal d’enguany, juntament amb Marina Puche.
A les 14.00 hores els carrers de la Ciutat de l’Artista Faller acollirà una gran mascletà. A la qual està convidada tota la ciutadania.
30 DE NOVEMBRE
Els actes centrals se celebraran el dimecres 30 de novembre. A partir de les 18.30 hores, totes les comissions falleres de la Comunitat Valenciana, així com agrupacions, sectors, federacions i resta de col·lectius fallers estan convidades a fer un brindis per l’efemèride.
L’alcalde de València, Joan Ribó, el regidor de Cultura Festiva i president de Junta Central Fallera, Carlos Galiana, i les Falleres Majors de València, Laura Mengó i Paula Nieto, presidiran el tradicional brindis institucional. Tindrà lloc a les 22.00 hores a les portes de l’Ajuntament de València.
La celebració estarà amenitzada pel Cant d’Estil i la Colla de Tabal i Dolçaina de Junta Central Fallera. Finalitzarà amb un castell de focs artificials que es dispararà des de la casa consistorial.Omplirà de llum el centre de la ciutat.
MÉS ENLLÀ DEL 30 DE NOVEMBRE
En tot cas, el VI aniversari de la declaració de les Falles com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la UNESCO vol transcendir del 30 de novembre. Per això, s’estendrà en el temps més enllà d’aquesta data. En aquest cas, el Patrimoni “és tots els dies de l’any”.
En aquest sentit, l’àrea de Patrimoni de Junta Central Fallera treballa en una nova publicació amb 19 assenyalades col·laboracions de persones del món faller amb un enfocament “molt emotiu”. És a dir, amb 19 temàtiques pels 19 dies de Falles. Els sectors artesanals, d’indumentària, orfebreria, pirotècnia o art faller tindran protagonisme.