Un terremoto agita el sur de Valencia: todas las localidades donde se ha sentido
Imagen de los dos puntos en los que se han producido los terremotos. /

La Comunitat Valenciana podria rebre terratrèmols de grau 6 o major en l’escala Ritcher en el futur. La seua localització la converteix en una àrea d’activitat sísmica moderada a nivell mundial. Però, per què es poden produir aquests terratrèmols i què s’està fent per a prevenir-los

En primer lloc, cal destacar que la Península Ibèrica es troba en una zona límit entre dos plaques tectòniques. Aquestes plaques són fragments de litosfera que es troben en l’astenosfera (capes per davall de la superfície). Els seus contactes i friccions provoquen activitats sísmiques, tectòniques i volcàniques com el cas de La Palma.

La Comunitat Valenciana es troba dins de la placa eurasiàtica, la que delimita el continent europeu. No obstant això, la proximitat amb el continent africà i la seua placa africana pot provocar grans moviments sísmics i tectònics.

1748: EL GRAN TERRATRÈMOL QUE VA ASSOTAR VALÈNCIA

Quant a les zones més perilloses dins de la Comunitat, destaquem les limítrofes entre la província alacantina i la valenciana. Entre elles es troben les comarques de la Vall d’ Albaida i La Costera. També destacar a la Vega Baixa com una de les comarques amb més perill a la província d’Alacant.

Per exemple, al març de 1748 va haver-hi un terratrèmol d’escala 6’1 a la comarca valenciana de La Costera. Aquesta va provocar grans destrosses en la zona, sobretot en cases i esglésies. Aquest terratrèmol va arribar a trencar part de l’emblemàtic Castillo de Montesa.

Castell de Montesa. / JORGE CÍSCAR (FLICKR)

MESURES I PLANS PER A PREVENIR SISMES EN LA COMUNITAT

Per a intentar prevenir els riscos dels sismes s’han portat una sèrie de mesures i estudis a cap. En el cas de la Comunitat Valenciana, la prevenció no és tan precisa com a les Illes Canàries perquè se sap on es poden produir però no quan.

La major regularitat sísmica a les Illes Canàries provoca que hi haja una major atenció i prevenció a l’hora de la detecció. Això va ser clau per a localitzar l’eixam sísmic que va aguaitar a la Palma permetent advertir a la població i prevenir danys majors amb l’erupció posterior del volcà.

La Comunitat Valenciana es troba actualment en situació d’emergència sísmica les 24 hores del dia. És a dir, està monitorada amb el Institut Geogràfic Nacional per a poder prevenir amb major exactitud els possibles sismes.

A més, s’estan duent a terme diversos estudis i plans de risc per a augmentar la seguretat davant els possibles sacsejades. Al costat d’això, s’està desenvolupant la construcció d’edificis que compleixen la norma de sismorresistencia. Aquesta norma provoca que les estructures dels edificis no cedisquen en cas que hi haja algun terratrèmol de gran escala.