Fin del estado de alarma: no se podrá limitar las reuniones
Diversos ciutadans gaudeixen de les terrasses durant la pandèmia. / EFE

La Comunitat Valenciana ja ha entrat en la fase d’altiplà d’Ómicron segons ha indicat hui la consellera de SanitatAna Barceló. No obstant això, encara caldrà esperar a la setmana vinent per a verificar-ho i confirmar l’inici d’un descens.

Després de la celebració de la Mesa Interdepartamental en la qual s’ha aprovat la pròrroga del passaport covid un mes més, la consellera ha avançat que, amb els paràmetres actuals, l’autonomia estaria en un estat d’altiplà. Aquesta fase suposa una estabilització de la sisena ona amb un nombre de contagis i hospitalitzacions estable.

El pròxim pas arribaria a la fi d’aquesta setmana o la pròxima. A partir de llavors podria confirmar-se que la Comunitat “entra en la línia descendent” de transmissió. Malgrat això, Barceló ja ha avançat que aquest descens “probablement no serà al mateix ritme que pugem”.

El president de la Generalitat, Ximo Puig, y la consellera de Sanitat, Ana Barceló, tras la Mesa Interdepartamental.

Tal com ha explicat, tota l’evolució de la pandèmia depèn de l’índex reproductiu. Aquest índex és el nombre mitjà de persones a les quals cada infectat pot contagiar. Segons ha matisat, l’índex reproductiu amb Ómicron ha arribat a estar en 1,9. No obstant això, en els últims quatre dies la xifra ja ha caigut per davall del punt.

LA VACUNACIÓ, UNA ARMA CONTRA LA GRAVETAT D’ÓMICRON

Pel que fa a la pressió hospitalària, Barceló ha indicat que el percentatge d’ocupació de llits UCI canvia diàriament. En general es manté en un 51% d’ingressos per Covid enfront d’un 48% d’ingressos per altres patologies que donen positiu quan se’ls realitza la prova per seguretat.

El president de la Generalitat, Ximo Puig, també ha intervingut en aquest aspecte. Aquest ha reiterat la importància de fomentar la vacunació per tres motius: “protegir la salut; alliberar el sistema hospitalari i viure amb normalitat”.

A més, ha declarat que la vacuna ha sigut clau per a frenar la gravetat d’Ómicron. “Les hospitalitzacions de població vacunada són 2,5 vegades inferiors que en el pitjor moment de la pandèmia i l’ocupació en UCI és tres vegades menor”.