Valencia vive la primera jornada de
Terraza abierta en Valencia el primer día de la Fase 1 - ROBER SOLSONA/EUROPA PRESS

Aquest dilluns la Comunitat Valenciana arranca la Fase 3 de la desescalada, l’última etapa abans de la nova normalitat. En aquesta fase són les autonomies les que tenen potestat per a decretar les mesures a seguir.

La més destacada és la mobilitat provincial, un avantatge en la qual la Generalitat venia insistint a aplicar des de mitjan maig i que finalment entra avui en vigor. No obstant això, els desplaçaments entre autonomies segueixen prohibits. Serà a partir del 21 de juny, en finalitzar l’estat d’alarma, quan podran reprendre’s. Fins llavors, només es pot viatjar per Espanya si es compleix un de els cinc motius marcats pel Govern.

A més de la llibertat de moviment per la Comunitat Valenciana, el Consell ha modificat la distància social mínima. Mentre en les anteriors fases era de dos metres, des d’avui es rebaixa a metre i mig. En el cas de no poder garantir aquesta distància és obligatori l’ús de màscara. L’incompliment suposa una multa de fins a 100 euros.

AMPLIACIÓ D’AFORAMENTS

El aforament de xicotets comerços, grans superfícies, bars, cafeteries, restaurants i altres locals de serveis s’amplia. Mentre que el Govern marcava per a la Fase 3 la seua obertura al 50%, la Generalitat permet que siga fins al 75%. Per això, tots aquests espais podran obrir les seues portes quasi amb absoluta normalitat.

El mateix succeirà amb les cerimònies, ritus i actes socials. A partir d’ara en les noces i cerimònies religioses està permès un 75% de l’aforament. Per a vetles és un màxim de 25 persones i per a comitives d’enterrament fins a 50 persones.

A més, en el cas de les terrasses hi ha novetats i és que ja podran obrir al 100% de la seua capacitat. No obstant això, cap taula podrà superar els 20 comensals i caldrà garantir la distància de seguretat entre elles.

També es permet la reobertura al públic de discoteques i bars d’oci nocturn, amb un terç del seu aforament i sense poder ballar. La reobertura de locals de joc i apostes queda limitada al 50% de l’aforament.

REOBERTURA DE CENTRES EDUCATIUS

A partir del divendres 19 podran obrir les escoles infantils tant públiques com privades de 0 a 3 anys. Per al cas de Primària, Secundària i Batxillerat, els centres deuran oferir tutories presencials a les famílies i podran realitzar activitats presencials a grups reduïts per als alumnes de selectivitat. En l’etapa universitària els estudiants poden reprendre les seues pràctiques externes.

EN QUINA FASE ES TROBA CADA PROVÍNCIA?

A partir d’aquest dilluns hi ha tres de cada quatre ciutadans, és a dir, el 70% de la població (31,3 milions de persones) en Fase 3. Únicament romanen en Fase 2 Madrid, Salamanca, Segòvia, Àvila i Sòria i les zones sanitàries de Barcelona, Metropolitana Nord i Metropolitana Sud, i la zona sanitària de Lleida. Galícia, per part seua, passa a la nova normalitat i alça l’estat d’alarma.

TERRITORIS QUE COMENCEN LA FASE 3

  • Castella-la Manxa: Ciudad Real, Toledo i  Albacete.
  • Castella i Lleó: Lleó, Zamora, Palència, Valladolid i Burgos.
  • Catalunya: Girona i Catalunya Central.
  • Comunitat Valenciana.
  • Ceuta.