La Comunitat Valenciana podría iniciar la desescalada en 10 días
Ximo Puig en la reunión telemática con Pedro Sánchez y los presidentes autonómicos.

El president de la Generalitat, Ximo Puig, va subratllar ahir que les dades de l’evolució de la pandèmia permeten assegurar que la Comunitat Valenciana “estarà en condicions de complir” amb els criteris fixats pel Govern per a l’inici de la desescalada.

Puig va comparèixer després de la reunió amb el president del Govern, Pedro Sánchez, i la resta dels presidents autonòmics. L’objectiu era abordar l’evolució de la crisi i les actuacions futures en la lluita contra la pandèmia.

El cap del Consell va assenyalar que “en els pròxims dies”, no pot concretar si 10 o 15 dies, la Comunitat estarà preparada per al desconfinamiento. Serà en aqueix temps quan ja complisca amb els quatre requisits establits per l’Executiu per a la desescalada. Llavors tindrà capacitat suficient en atenció primària i en UCI. També per a la detecció precoç de nous casos i per al suport fora del domicili a les persones malaltes que hagen d’estar confinades.

Reunions amb partits i agents socials

Ha avançat que, de la mateixa manera que ha tingut una presa de contacte amb representants d’ajuntaments i diputacions, aquesta setmana vinent iniciarà els contactes amb grups polítics i agents socials per a impulsar aquest pacte, que ha de teixir-se, ha indicat, “amb prudència”.

Puig s’ha mostrat partidari d’arribar a acords de caràcter estatal. “Ara és el moment de la unitat política, social, econòmica i cívica”, i la Comunitat Valenciana vol participar en aqueix espai de reactivació econòmica i social aportant les seues propostes, ha agregat.

Revolució administrativa

També ha demanat una “revolució administrativa” per a agilitar la resposta burocràtica als problemes. Segons el president, les administracions han de canviar la seua manera de treballar i ser més ràpides.

El cap del Consell ha sol·licitat que les comunitats autònomes i les regions europees tinguen una participació directa en el desplegament del Pla Marshall. També ha reivindicat el protagonisme que ha de tenir la UE en l’eixida de la crisi. La disjuntiva és, en la seua opinió, “Europa o misèria”.

Puig ha tornat a insistir en la urgència de garantir la suficiència financera de les autonomies. Per a això demana solucions a la infrafinanciación de comunitats com la valenciana. A més ha defensat la necessitat d’assumir una “corresponsabilitat fiscal” i utilitzar els recursos amb “eficiència” per a la recuperació.