La Comunitat Valenciana aprobará el lunes la bajada de impuestos
Ximo Puig durante su intervención en Les Corts.

La baixada d’impostos serà molt prompte una realitat per als valencians. El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha anunciat que el Consell celebrarà dilluns que ve un ple extraordinari. En ell s’aprovarà la reforma fiscal que beneficiarà a 1,3 milions de contribuents amb rendes mitjanes i baixes.

Així ho ha indicat Puig en la sessió de control de Les Corts Valencianes. A més el ple extraordinari del dilluns aprovarà l’avantprojecte de Llei de Mesures Fiscals, de Gestió Administrativa i Financera i d’Organització de la Generalitat de 2023.

El president ha remarcat que el Consell ha encarat l’actual crisi i la provocada per la pandèmia amb mesures que reforcen l’escut social i l’estat de benestar. Com ha indicat, l’objectiu és donar resposta a la pujada de la inflació.

La baixada d’impostos, que tindrà efectes retroactius a 1 de gener de 2022, reportarà un estalvi global de 149 milions d’euros a les famílies valencianes. Amb ella, la Generalitat baixarà els impostos a totes les rendes inferiors als 60.000 euros.

Aquesta reforma comptarà amb diverses mesures clau. Entre elles, s’aplicarà una deducció fiscal de 100 euros per a les famílies amb hipoteca, dirigida a les rendes individuals de fins a 30.000 euros o de 47.000 euros per al cas de tributació conjunta; o la gratuïtat del transport públic per a menors de 30 anys. Així mateix, aquestes actuacions vindran acompanyades de tres mesures fiscals de gran importància.

PRIMERA MESURA | AUGMENTA LA QUANTIA EXEMPTA DE TRIBUTACIÓ

La primera mesura serà augmentar en un 10% la quantia exempta de tributació a tots els valencians, el «màxim que permet la norma». «Beneficiarà a tota la ciutadania encara que aquells que superen els 60.00 euros mantindran el seu esforç fiscal», ha explicat.

SEGONA MESURA | NOVA TARIFA AUTONÒMICA DE L’IRPF

La segona mesura és una nova tarifa autonòmica de l’IRPF per a 2022. Compta amb nous trams adaptats a la pujada de la inflació. «Només per aquest concepte, les rendes de 10.000 euros s’estalviaran un 21%; les de 20.000 s’estalviaran un 7,3% i les de 30.000 s’estalviaran un 2,2%», ha detallat. No obstant això, les rendes superiors a 60.000 euros mantindran el seu esforç tributari.

TERCERA MESURA | AUGMENT DE LES DEDUCCIONS FISCALS

Amb la tercera mesura totes les deduccions fiscals augmenten un 10%. Alguns exemples són la deducció fiscal per fill; la deducció per arrendament d’habitatge; per família nombrosa o monoparental; per conciliació de treball amb la vida familiar o la deducció per despeses de col·legis o guarderies de fills menors de dos anys. «A partir d’ara, passaran de 25.000 a 30.000 euros les rendes que poden beneficiar-se de la deducció. Per tant: major import de les deduccions i major abast de les persones afectades».