La nueva fecha que baraja Sanidad para que toda la Comunitat pase a la Fase 1
Ximo Puig y Ana Barceló durante una reunión en el Palau de la Generalitat.

Els catorze departaments de salut de la Comunitat Valenciana que continuen en la Fase 0 sol·licitaran hui al Ministeri de Sanitat l’avanç a la Fase 1. Així ho ha anunciat la consellera de Sanitat, Ana Barceló, després de la reunió mantinguda amb el líder de la GeneralitatXimo Puig.

“Sol·licitarem que els 14 departaments de salut que es troben en la Fase 0 passen a la Fase 1”, ha avançat Barceló. No obstant això, aquest avanç no serà total i amb totes les garanties que ofereix el Govern. La Conselleria de Sanitat ha decidit demanar al Govern el canvi d’etapa en la desescalada però amb algunes condicions.

D’avançar de fase, el Consell demanda que la mesura referida a la celebració d’actes i espectacles a l’aire lliure no s’aplique en tot el territori i “quede posposada”. A més, sol·licitaran que la mesura de contacte social de 10 persones es pospose “en un únic departament de salut per la seua singularitat”.

QUINS MUNICIPIS NO GAUDIRAN DE LES REUNIONS SOCIALS?

La consellera no ha revelat a quins municipis afectarà això. A preguntes dels periodistes, Barceló ha declarat que abans d’anunciar el nom del departament parlarà amb els alcaldes dels municipis afectats. En plantejar-li si podia ser el departament de salut amb més casos, possiblement l’Hospital General de València, la consellera ha assenyalat que no és aqueixa la situació.

Ana Barceló s’ha dirigit a un dels periodistes per a resoldre la qüestió: “Si vostè fóra l’acalde li agradaria assabentar-se per la premsa? Jo crec que no”. “Respectant el dret a la informació, el meu paper i responsabilitat com a autoritat sanitària és comunicar-li’l en primer lloc”, ha sentenciat.

LA NOVA DATA QUE BARALLA EL GOVERN PER Al CANVI DE FASE

El dilluns 18 de maig és la data que remena el Govern per a facilitar l’avanç de la Comunitat Valenciana a la Fase 1. Així ho va assegurar ahir el director del Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències Sanitàries del Ministeri de Sanitat, Fernando Simón.

Simón va afirmar que l’autonomia tenia diversos aspectes a millorar però que en qüestió de dies ja estaran solucionats. Per això, va garantir que tota la Comunitat podria plantejar-se l’avanç en la desescalada si ho sol·liciten.

LA MOBILITAT I ELS TEST FRENEN LA DESESCALADA

Segons va informar Barceló en les compareixences dels últims dies, el Govern havia vist dos grans impediments per al canvi a la fase 1. D’una banda s’ha assenyalat que no s’havien realitzat suficients test PCR, un punt al qual ja s’ha posat solució.

D’altra banda, Sanitat va fer referència a l’alta mobilitat en l’autonomia. A aquest aspecte, la consellera va argumentar que la Comunitat està capacitada per a fer front a això. “Si el que el preocupa és la mobilitat, tenim un sistema molt robust i eficaç. Aquest permet davant un xicotet brot posar de seguida tots els curtcircuits”, va assegurar.