La Comunitat no levantará todas las restricciones el 12 de abril
Ximo Puig y Ana Barceló

La Comunitat Valenciana continua liderant la incidència acumulada més baixa d’Espanya encara que tot apunta al fet que les xifres no seran suficients per a relaxar les restriccions que viu la ciutadania.

Aquest dijous tindrà lloc la Mesa Interdepartamental en la qual es revisarà la situació epidemiològica. En ella s’establiran les mesures a seguir a partir del pròxim dimarts 13 d’abril, després del pont de Sant Vicent i la finalització de les vacances escolars.

No obstant això, en una entrevista a TVE, el president de la GeneralitatXimo Puig, s’ha mostrat contrari a reduir les restriccions. “Aquest dijous valorarem amb els experts com està la situació però qualsevol desescalada haver de ser amb moltíssima prudència perquè vam tenir un començament d’any terrible”, ha recordat.

En aquesta mateixa línia ja es va manifestar dissabte passat en declaracions als mitjans. Puig va anunciar que mantindrà les restriccions fins al 9 de maig per “prudència”. L’objectiu és arribar a la finalització de l’estat d’alarma amb la incidència acumulada més baixa d’Espanya. El conjunt del país presenta una IA de 169,37 casos per cada 100.000 habitants. Són 130 punts de diferència respecte a la mitjana de la Comunitat que la seua incidència acumulada és de 33,69 casos.

Encara que Puig ja s’ha mostrat partidari de mantenir el tancament perimetral i el toc de queda fins que finalitze l’estat d’alarma, aquest dijous es revisaran les mesures actuals per a prendre una decisió. Per tant, les novetats que entren en vigor dimarts que ve podrien passar per canvis en l’hostaleria; en les reunions socials; en aforaments comercials; i en l’àmbit esportiu.

MESURES QUE REVISARÀ EL CONSELL

  • TOC DE QUEDA. La Generalitat pretén continuar amb el toc de queda actiu. Actualment està fixat de 22.00 a 06.00 encara que les autonomies poden retardar-ho fins a les 24 hores.
  • TANCAMENT PERIMETRAL. La Comunitat Valenciana segueix tancada perimetralment. La norma sembla que seguirà en vigor fins al 9 de maig. No afecta a les persones que es desplacen per motius laborals, per causa de força major, per a cuidar a dependents o per a tornar al domicili en el qual estan empadronats, entre altres excepcions.
  • REUNIONS SOCIALS. Avui dia les reunions socials en territori valencià estan prohibides, excepte excepcions. Únicament es permeten en vies públiques i sempre que no siguen més de quatre persones excepte convivents. Amb les noves mesures la xifra podria pujar a sis persones, igual que en gran part d’Espanya.
  • COMERÇOS. El tancament comercial és a les 20 hores, excepte els comerços essencials, però el seu horari es podria retardar fins a coincidir amb el toc de queda.
  • HOSTALERIA. Els bars, restaurants i cafeteries tenen permès obrir el 100% de les terrasses. No obstant això, l’interior té un aforament màxim del 30%. A més, el tancament de l’hostaleria està fixat a les 18.00 hores. Les noves mesures podrien encaminar-se a una ampliació de l’aforament dels locals i a una extensió dels horaris. Els hostalers ja van demanar en l’última reunió igualar-se als horaris comercials.
  • ESPORT. La Comunitat Valenciana permet la pràctica esportiva tant a l’aire lliure com en espais tancats. No obstant això, no es permet el contacte. En espais oberts, l’esport ha de ser amb un màxim de quatre persones excepte en activitats dirigides que el seu màxim s’amplia a deu. En llocs tancats s’ha de respectar l’aforament del 30% amb ús obligatori de màscara.