Cómo afecta el coronavirus a las mascotas: 9 cuestiones para resolver las dudas
Una mujer pasea a su perro con mascarilla en Guangzhou (China) | EFE/EPA

Cada vegada hi ha més llibertat per a realitzar activitats i les ciutats recuperen a poc a poc la normalitat. Segons s’avança en la desescalada és major el nombre de persones que salen al carrer per a gaudir del desconfinamiento. No obstant això, són molts els ciutadans els que estan preocupats per la salut de les seues mascotes quan salen al carrer per si poden contraure el coronavirus.

Qüestions sobre si es garanteix la salut dels animals o què poden fer per a protegir-los de la COVID-19 són algunes de les numeres preguntes que es fan aquests dies els amants dels animals. Per això, des de la Organització dels Consumidors i Usuaris (OCU) han elaborat un compendi de preguntes que dóna resposta a tots aquests dubtes.

1. Hi ha relació entre la COVID-19 i els animals?

La majoria dels virus de la família dels coronavirus tenen el seu origen en animals. La possible font animal del virus de la COVID-19 encara no ha sigut confirmada, però és probable. De moment, del que podem estar més segurs és que la COVID-19 es transmet principalment de persona a persona per les gotetes que emetem en esternudar, tossir o parlar.

2. Pot la meua mascota transmetre’m la COVID-19?

Ara com ara no hi ha evidència que les mascotes puguen infectar als seus amos de coronavirus. Per tant, no hi ha raó per a separar-te del teu animal de companyia i portar-li a un refugi. En l’hipotètic cas que els animals pogueren ser infectius per a l’ésser humà, seria en molta menor mesura que les persones, que són la principal via de transmissió del virus.

3. Puc passar la COVID-19 a la meua mascota?

No és clar, encara que no es pot descartar. S’han detectat molt pocs casos en animals de tot el món des del començament de la pandèmia: diversos gats, alguns gossos, un tigre de Malàisia en un zoològic… I sembla que no desenvolupen tant la malaltia.

Els gossos i gats que es van veure afectats van morir per malalties preexistents. Al saber que a la casa hi havia persones amb la COVID-19, es va investigar si els exemplars eren portadors del virus. Es va confirmar que sí, fins i tot es va observar que aquest virus té certa capacitat de replicar-se en aquests animals, però en taxes molt baixes. En qualsevol cas, han mort portant el coronavirus, però no a causa d’ell. En definitiva, el virus no és tan contagiós amb animals com ho és amb persones.

4. Es pot transmetre el virus d’un animal a un altre?

El contagi entre ells no sembla molt probable, per la qual cosa no hi ha motius per a impedir que els gossos i gats se saluden o toquen els uns als altres en les seues eixides al carrer. És més probable que l’animal siga portadoren el seu pelatge de les partícules víriques, si algú infectat ha tossit o esternudat sobre ell, o bé quan una persona li haja tocat amb les mans carregades de partícules víriques.

5. Quines precaucions que he de prendre amb la meua mascota fora de casa?

En aqueixes eixides, per a protegir a les teues mascotes i a tu mateix, segueix les mesures de precaució bàsiques:

  • Mantingues la distància de seguretat amb altres persones i usa màscara allí on siga obligatori.
  • En cada eixida de casa, llava’t bé les mans abans i després del contacte amb la teua mascota.
  • Intenta evitar que toquen a la teua mascota i no et llances a acariciar a altres gossos o gats.

6. Convé desinfectar les potes dels animals?

En principi, no és imprescindible. És poc probable que el virus vinga impregnat en les potes dels gossos o gats que han eixit al carrer. Però no és impossible, per exemple, si trepitgen saliva de persones infectades.

Si et quedes més tranquil llavant les potes de la teua mascota res més entrar a casa, hi ha productes que sí que pot usar (sense abusar) i uns altres que no són gens recomanables:

  • Una bona solució és el aigua jabonosa (usa un sabó suau).
  • També, les toallitas de bebès xopades amb una solució de clorhexidina. Bolca un envàs de 100 ml d’aqueixa solució (per exemple, la coneguda Cristalmina) en un paquet gran de toallitas per a bebès.
  • No uses gel hidroalcohólico, alcohol ni lleixiu (encara que siga diluïda) per al teu gos o gat. Corres el risc de causar cremades i enverinament.

7. I si estic malalt? Com puc evitar contagiar a la meua mascota?

Si tens símptomes de coronavirus o has donat positiu, queda’t a casa. Si és possible, millor que cuide de la teua mascota una altra persona, sobretot si es tracta d’un animal major o malalt, per si poguera afectar-lo. Com hem apuntat, és alguna cosa que no és clar, encara que tampoc està descartat. Així que, millor prevenir.

8. Quan he de contactar amb el veterinari?

Si la teua mascota tus, esternuda, té dificultat respiratòria o pantaixa molt, s’arrossega i sembla tenir altres símptomes inusuals, crida a l’oficina del teu veterinari per a analitzar com poden rebre i tractar a la seua mascota.

9. Els gossos poden detectar la COVID-19?

S’està investigant en aquests moments i encara és ràpid per a poder afirmar-ho. S’està realitzant un experiment a petita escala a Regne Unit, en el Medical Detection Dogs. En aquest centre es dediquen a entrenar a gossos per a detectar amb el seu olfacte certes malalties i estan començant a fer els primers assajos.