Los colegios valencianos reabren sus puertas para iniciar el
Un colegio abre sus puertas para la vuelta al cole. / EFE

Es van acabar les vacances, toca preparar motxilles i tornar a les aules per a retrobar-se amb els llibres. Hui prop de 800.000 estudiants de la Comunitat Valenciana reprenen les classes en col·legis i instituts de tot el territori.

Aquest curs 2021-2022 seguirà amb estrictes mesures sanitàries. Alumnes i professors hauran de guardar les distàncies de seguretat; la mascareta continua sent obligatòria; i es mantindràs els grups bambolla. El president de la GeneralitatXimo Puig, destacava aquesta setmana que comença el “curs de la recuperació” i de la “consolidació del bon treball” realitzat per la comunitat educativa l’any passat.

En total són 787.565 estudiants d’Educació Infantil, Primària, Secundària i FP els que aquest matí tornen a les aules. La xifra sembla alta però suposa un descens del 0,35% respecte al passat curs.

Ximo Puig y Vicent Marzà visitan el colegio El Rajolar de Aldaia.

EL CORONAVIRUS MARCA L’INICI DEL CURS ESCOLAR

El passat 25 d’agost, el Ministeri d’Educació va abordar la planificació del curs escolar en tot el país. En aquesta reunió es van marcar els protocols regionals a partir de la ‘Declaració d’Actuacions Coordinades en Salut Pública enfront del COVID-19 per a centres educatius durant el curs 2021-2022’ i el document tècnic complementari de ‘Mesures de prevenció, higiene i promoció de la salut enfront de Covid-19 per a centres educatius en el curs 2021-2022’.

Així, la mascareta continuarà sent obligatòria a partir dels sis anys amb possibilitat de valorar el seu ús en certes activitats a l’aire lliure. Els grups de convivència estable continuaran funcionant i la distància interpersonal de 1,5 metres continuarà sent necessària. No obstant això, aquesta podrà reduir-se a 1,2 metres en alguns casos. La ventilació freqüent i croada també serà una de les mesures de prevenció fonamentals en els col·legis.

QUATRE ESCENARIS D’ACTUACIÓ DAVANT LA PANDÈMIA

La Declaració també fixa quatre escenaris d’actuació. Aquests es determinen en funció de la situació epidemiològica de cada municipi, província o autonomia. Així es comptarà amb nivells d’alerta 1, 2, 3 i 4 que inclouen restriccions i mesures excepcionals com les classes semipresencials a partir de 3r d’ESO en els nivells 3 i 4.

Encara que l’avanç de la vacunació i les lliçons apreses del curs passat conviden a cert optimisme, la ministra d’Educació, Pilar Alegría, ja va recalcar la necessitat de mantenir la prudència en els col·legis. Per això, va indicar que pot ser necessari mantenir un suport addicional de professorat i vigilar acuradament el compliment de les mesures higiènic-sanitàries acordades en la Conferència Sectorial.