Tothom sap que la saga cinematogràfica d’Harry Potter va eixir dels llibres de R. K. Rowling o que Joc de Trons, abans de ser un fenomen mundial, formava part de l’obra de l’escriptor George R. R. Martin. Les adaptacions literàries al món del cinema han sigut un leit motiv en la indústria. Només cal veure que la pel·lícula més taquillera de la història del cinemaVenjadors: Endgame, ha eixit dels clàssics còmics Marvel de Stan Lee.

No obstant això, són moltes les produccions audiovisuals que s’han basat en sagues literàries. Pel dia del llibreací van cinc pel·lícules que abans van ser llibres i que segurament no sabies.

Shrek

És una de les pel·lícules més famoses dels dosmil. Guanyadora de l’Oscar a la millor pel·lícula animada en 2001, la història de l’ogre que s’enamora de la princesa de la torre està basada en el llibre-àlbum Shrek!, de William Steig, publicat en 1990.

Tú a Londres y yo a California

Aquesta divertida cinta protagonitzada per Lindsay Lohan és un remake d’una pel·lícula de 1961. No obstant això, els productors de Walt Disney van voler tornar a fer-la quan van descobrir el llibre infantil Las dos carlotas, en el qual està inspirat el film que tots i totes coneixem de 1998.

El curioso caso de Benjamin Button

La famosa història del xiquet que naix amb un cos de 80 anys encarnat per Brad Pitt està basada en la novel·la homònima d’un dels millors escriptors de la literatura universal del segle XX, Francis Scott Fitzgerald. Però la trama del film és bastant diferent a la del llibre. De fet, només coincideix en el nom i en alguns processos de rejoveniment.

Forrest Gump

Gràcies a aquesta entranyable pel·lícula Tom Hanks va aconseguir la seua segona estatueta en els Oscar en 1995 com a millor actor principal, just un any després d’haver-se portat el premi per Philadelphia. La història de Forrest està basada en la novel·la homònima de Winston Groom, publicada en 1986.

La lista de Shindler

Aquesta cinta de Steven Spielberg va ser tot un èxit. Guardonada com a millor pel·lícula en els Oscar, va fer que Spielberg es portara també el premi a millor direcció en la gala de 1994. El que no tothom sap és que la pel·lícula protagonitzada per Liam Neeson està basada en la novel·la L’arca de Shindler, de Thomas Keneally.