Los tests rápidos de España para detectar el coronavirus son defectuosos
Personal sanitario manejando material médico. / FOTO: REUTERS

Alguns països com Alemanya o el Regne Unit estan estudiant posar en marxa el certificat d’immunitat. A Alemanya, el Centre d’Investigació de Malalties Infeccioses de Braunschweig ja ha iniciat la preparació d’aquests certificats. Però, què són i per a què valen?

Es tracta d’una certificació que indica que aquelles persones que el llevem són immunes als anticossos de coronavirus i que, per tant, queden exempts de les mesures del confinament. Com ha dit el Secretari de Salut del Regne Unit, Matt Hancock, “les persones que han tingut la malaltia tenen els anticossos i, per tant, tenen immunitat. Poden demostrar-ho i tornar el més possible a la vida normal”.

A Alemanya es durà a terme un projecte en el qual se sotmetrà a 100.000 persones a una anàlisi de sang. En cas de ser aprovada, la iniciativa permetrà veure quantes persones compten amb els anticossos. A més, també podria donar nova informació sobre el Covid-19.

Si a una persona se li concedeix el certificat d’immunitat, podria eixir de la seua casa. Tindria permís per a anar a treballar i algunes de les mesures de la quarentena no l’afectarien. En cas que una zona tinguera molts certificats, es consideraria com una “immunitat comunitària”, segons els experts alemanys.

Els certificats d’inmunitat a Espanya

La situació a Alemanya o el Regne Unit és menys greu que a Espanya en l’actualitat. Alguns països de la Unió Europea s’han mostrat a favor de la iniciativa dels passaports de la immunitat. Aquests països creuen que és una manera d’agilitar la volta a la normalitat. Això sí, han assenyalat que el personal sanitari ha de ser prioritari en aquests passaports.

A Espanya, el ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha descartat la creació d’un carnet d’immunitat. Segons ell, el Govern no contempla la posada en marxa de la mesura a nivell nacional.

Tanmateix, a nivell autonòmic això canvia. En la Junta de Castella i Lleó ja s’ha anunciat la pròxima creació d’un carnet destinat als quals hagen passat el coronavirus. Segons la seua consellera de Sanitat, Verónica Casado, encara que aquest document encara no s’ha posat en funcionament els pacients que ja han sigut d’alta poden sol·licitar-ho a través de l’app SacylConecta.