Los ambulatorios valencianos abrirán por las tardes tras años sin servicio en verano
Exterior del Espai Sanitari Campanar-Ernest Lluch.

Els hospitals ja no són els únics espais sanitaris que han tocat sostre. L’atenció primària i els centres de salut de la Comunitat Valenciana estan desbordats. Amb més de 70.000 nous contagis en menys de 20 dies, la situació s’ha tornat insostenible.

Alicia Torres, presidenta de CSIF Comunitat Valenciana, ha alertat sobre això en els platons de 7 Televalencia. “Desgraciadament les xifres que hem observat de la setmana passada amb quasi 36.000 contagis, 316 morts i 700 ingressos han col·locat als hospitals en una pressió al límit“.

A més, assegura que aquesta situació es repeteix en els centres de salut on han detectat “una greu saturació”. Torres explica que hi ha pacients que han d’esperar una setmana per a realitzar una PCR en desconeixent durant tot aqueix període si són portadors del virus. Per tant, la presidenta del sindicat ha qualificat la situació de “insostenible”.

Així mateix, Torres ha realitzat una radiografia de la pressió que viu la sanitat valenciana. “El que està suspès des de la setmana passada són totes les activitats quirúrgiques programades que siguen demorables. També totes aquelles proves diagnòstiques que tampoc siguen urgents. S’està atenent el que és la urgència del COVID. No obstant això, ja s’ha paralitzat pràcticament tot el que és l’activitat ordinària”.

Per a Torres s’aveïna “una setmana molt crítica” perquè de moment la tercera ona “no té pic”. A més, creu que la saturació d’hospitals i centres de salut “ocasionarà greus problemes” en les persones a les quals s’està deixant d’atendre. Per això, considera que el Consell ha de ser més restrictiu. “Apel·lar a la responsabilitat individual o col·lectiva no és suficient. Per això CSIF creu necessari un confinament encara que siga curt“.

ELS COL·LEGIS TAMBÉ VIUEN LA CRISI DE LA PANDÈMIA

Al marge del sistema sanitari, l’educació valenciana està sent un altre sector colpejat per la pandèmia. Nombrosos col·legis s’han enfrontat a aules per davall dels 10è davant l’obligatorietat d’obrir les finestres.

Un col·legi de València ja va advertir que alguns xiquets estaven emmalaltint a causa del fred amb aules a 5è. Per això, des de CSIF s’ha tornat a apel·lar a la instal·lació de filtres HEPA en les classes per a depurar l’aire.

“La petició continua sent la mateixa. Demanem filtres HEPA en totes les aules per a poder ventilar les classes en condicions sense haver de passar fred”, explica Torres. Des de CSIF s’ha tornat a dirigir una carta al conseller d’Educació, Vicent Marzà, proposant la mesura per a evitar tornar a viure jornades de “estrès de fred” com la que va deixar la borrasca Filomena al començament de mes.

ENTREVISTA COMPLETA D’ALICIA TORRES EN 7 TELEVALENCIA