Ocho pasos a seguir para reunirnos de la forma más segura posible en Navidad

La situació de la pandèmia de coronavirus a Espanya està experimentant un gran increment en les últimes dates. Amb l’arribada dels sopars de Nochebuena i l’inici del Nadal, la precaució i la seguretat es converteixen en prioritats a l’hora de realitzar les reunions socials.

Tenint en compte que aquestes dates nadalenques vénen acompanyades de retrobaments amb familiars i amics amb els quals no se sol tenir contacte al llarg de l’any, és important extremar la cura. Per això us portem els 8 passos a seguir per a realitzar uns sopars nadalencs amb la major cautela i seguretat possible.

1. GRUP BAMBOLLA AMB ELS TEUS CONTACTES ESTRETS

Per a realitzar les reunions socials amb diverses persones, el més aconsellable és que tots formen part d’un propi grup bambolla. És el cas dels familiars, amics i companys de treball amb els quals hi haja un tracte estret i habitual. D’aquesta forma, es poden reduir les possibilitats d’expandir el coronavirus en cas que es detecte un positiu en aquest grup bambolla. A més, és recomanable que siguen màxim dos nuclis familiars i no més de 10 persones.

2. REALITZACIÓ DE TEST D’ANTÍGENS O PCR

La realització de test d’antígens i PCR s’ha disparat en els últims dies amb l’arribada dels sopars nadalencs. La primera opció és la més senzilla, ràpida i econòmica. A més, el resultat s’obté en quinze minuts. Per part seua, l’opció de la PCR és més fiable i segura. No obstant això, té un preu més elevats i els resultats no es coneix fins a mínim un dia després.

3. MASCARETA I DISTÀNCIA SOCIAL DURANT EL SOPAR

Aquestes normes tenen una gran efectivitat quan es tracta de reunions socials en espais interiors. El ús de la mascareta impedeix el contacte directe amb el virus quan queda suspès en l’ambient. S’aconsella que estiga posada en tot moment i s’ha de llevar només menjant. D’altra banda, la distància social permet que la transmissió siga més difícil. Cal recordar que aquesta distància oscil·la entre el metre i mig i els dos metres.

4. MENJAR EN EL SALÓ O EN ESPAIS OBERTS

Una decisió inicial molt important a l’hora de realitzar el sopar nadalenc és l’elecció del lloc del menjar o sopar. L’opció més aconsellable és triar la casa amb el saló o menjador més ampli. A més, la possibilitat d’accedir a una terrassa o jardí també és un punt a favor. Per això, si la temperatura ho permet, certes parts de la reunió familiar com l’aperitiu o la sobretaula és recomanable realitzar-les en els exteriors.

5. DISTRIBUIR LA MESA PER UNITATS FAMILIARS

A l’hora de triar seient en la taula per als menjars i sopars nadalencs, es recomana distribuir les cadires per nuclis familiars. A més, també és aconsellable guardar la màxima distància possible entre comensals. Per tora part, és fonamental tenir una ventilació adequada obrint finestres i portes del saló de la reunió.

6. EVITAR BES I ABRAÇADES

Una de les recomanacions més costoses de complir per a molts en aquestes reunions és suprimir el contacte social. Així, els bes i abraçades es recomana que se substituïsquen per la salutació de colzes, portar-se la mà al cor o saludar amb la mà.

7. NO RELAXAR-SE EN LA SOBRETAULA

El moment de la sobretaula és el més propens a relaxar les mesures de seguretat pel que convé no baixar la guàrdia i no relaxar les recomanacions. S’aconsella que els convidats es col·loquen la màscara en acabar de menjar.

8. NO PROLONGAR EN EXCÉS LA CELEBRACIÓ

Com més temps dure la festa familiar, més probabilitat hi ha d’estar exposats i en risc al coronavirus. Per tant, si la reunió familiar és breu baixa el risc, i si és llarga existeix més possibilitats de contraure el virus.