La Depressió Aïllada a Nivells Alts de l’atmosfera (DANA) que ha travessat la costa mediterrània en l’última setmana ha resultat d’una gran intensitat, provocant greus danys a nombrosos cultius del sud-est espanyol, especialment a la Vega Baixa del Segura (Alacant).

Segons dades de l’Agrupació Espanyola d’Entitats Asseguradores de les Assegurances Agràries (Agroseguro) s’han arreplegat precipitacions superiors a 400 l/m² en molts punts de la península, provocant inundacions i fins i tot el desbordament rius com el Segura i uns altres de menor cabal.

Tots aquests danys fan que les previsions d’indemnització siguen considerables amb unes primeres estimacions que situen les xifres en 84 milions d’euros. Aquestes indemnitzacions s’espera que s’abonen als afectats un mes després que finalitze la taxació de les parcel·les afectades on ja hi ha prop de 60 perits treballant.

Les precipitacions s’han concentrat en el sud-est peninsular i en la Comunitat Valenciana, on les primeres estimacions apunten a una mica més de 770 milions d’euros de capitals totals en risc. Murcia és la província amb més capital en risc (249,75M€), seguida per Alacant (228,33M€) i València (182,18M€). La quantitat es redueix a les províncies d’Albacete i Almeria on el capital en risc és de 71,80M€ i 42,41M€ respectivament.

Si es quantifiquen els danys segons la superfície afectada, Agroseguro estima un total de 50.000 hectàrees sinistrades en tota la zona mediterrània encara que la xifra encara podia incrementar en els pròxims dies. En aquest cas Murcia repeteix primera posició (2.822ha), seguida per Albacete (2.454ha), Alacant (1.258ha), València (712ha) i Almeria (347ha).

Danys per la DANA a Orihuela.

Els cítrics, el cultiu més afectat per la gota freda

Segons les valoracions d’Agroseguro, els cítrics són els cultius més afectats després de la DANA amb un capital de risc de 350,66M€ encara que asseguren que els danys finals dependran del temps que romanga l’aigua en les parcel·les podent produir asfíxia, caiguda de la fruita o altres malalties.

Les hortalisses han viscut una situació similar amb 143,11M€ i és que per la seua forma de cultiu al ras del sòl són sempre de les més perjudicades per inundacions i pluges. En aquest cas s’han arribat a comptabilitzar de moment 2.424,14 hectàrees sinistrades.

El raïm de taula és un altre dels grans afectats per les pluges. Tal com assenyalen des d’Agroseguro, s’esperen danys en producció i en instal·lacions (parrales). A més, les pluges torrencials provoquen malalties, pudriciones i botrytis, que evolucionaran en funció de les condicions de vent i temperatura que es produïsquen en els pròxims dies.