Castillo de Bétera

El director del Museu Valencià d’Etnologia, Paco Tamarit, ha estat a Bétera visitant el Castell de la localitat i coneixent de primera mà el projecte de museogràfic de la mà del regidor de Patrimoni, Joano Baudes (Compromís), i els tècnics encarregats de realitzar el projecte.

Després de recórrer les futures sales del que serà el Museu de les Cultures i les Tradicions de Bétera, Paco Tamarit va admetre que es tracta “d’un projecte d’una envergadura excepcional, un dels més ambiciosos i importants del País Valencià pel que fa a utilització del patrimoni històric rehabilitat destinat a fins museístics”.

La Diputació de València, a través del Museu Valencià d’Etnologia, té com a objectiu ajudar i assessorar el fet que este tipus de projectes tiren endavant, “les aportacions que vam fer ja han sigut contemplades en el projecte actual que hui hem conegut, pel que estem segurs que quan es recupere la forma original del castell i es remodele l’interior, llevant el lluït i deixant veure la pedra viva, este serà un dels museus valencians més bonic”, ha apuntat Tamarit.

Les sales acolliran la història de Bétera, des dels ibers fins a la Guerra Civil Espanyola, però a més també hi haurà sales dedicades a les tradicions de Bétera: coets, indumentària, festa i cant valencià. Un espai dedicat al territori, des d’on s’explicarà Bétera i la Serra Calderona, altre per a realitzar activitats didàctiques i un pati polivalent per a la realització d’actes culturals.

Subvencions

Precisament en el ple de novembre celebrat el dilluns, s’aprovava una modificació de crèdit de 500.000 euros per a sufragar part de les obres de rehabilitació del Castell que ja estan a punt de començar i que ascendiran a 1,2 milions d’euros. D’esta quantitat total,100.000 euros estan subvencionats per la Diputació de València, 500.000 euros han sigut atorgats pels Fons Europeus FEDER i  a més el consistori opta també a una subvenció de prop de 400.000 euros del Ministeri.

“Probablement mai podríem optar a tres subvencions d’estes quantitats, de manera que donada la situació immillorable de les arques de l’Ajuntament de Bétera, creiem que és el moment de fer l’esforç i emprendre estes obres amb l’objectiu d’eliminar les patologies de l’edifici, retirar els elements impropis i tornar la imatge exterior original del Castell de Bétera”, va explicar el regidor de Patrimoni, Joano Baudes (Compromís).