Foto del blog Cuina amb Noe
Foto de la casca del blog Cuina amb Noe

A dos dies perquè arribe el dia de Reis, de segur que ja esteu pensant en el dolç típic per a aquesta època de l’any! Un dia en què, la majoria de nosaltres, pensem que no pot faltar el tortell de Reis damunt la taula. I la casca? Quants de nosaltres mengem casca de Reis el dia 6 de gener? Un dolç autòcton valencià que, al llarg dels anys, ha anat desapareguen a poc a poc.

Es tracta d’un dolç típic valencià i, també mallorquí, que està realitzat amb ametla mòlta, sucre i ous, va farcit de moniato, carabassa o rovell d’ou confitat i que, almenys ací a la nostra zona, ve en forma de rotllo o de serp.

Un tema que, a l’últim programa de La Graella, es va posar sobre la taula de la mà dels experts Jesús Machi del Horno San Bartolomé i Rocio Albuixech de Terra de pa, juntament amb el comunicador i crític gastronòmic, Pepiu.

La tradició conta que, la casca de Reis, era coneguda per tota la Comunitat Valenciana i, la nit de Reis, els padrins la regalaven als seus fillols. Però, amb l’entrada del tortell de Reis aquest dolç valencià ha anat desapareguen, a poc a poc, en la majoria de les comarques valencianes. És el projecte Tasta’l d’ací qui, des dels seus inicis, ha investigat molt sobre aquest producte valencià i, fa un parell d’anys, van publicar un article per a comunicar  on podíem trobar la venda de la casca de Reis, un article que ens ha ajudat, en gran part, en la recerca de forns valencians on elaboren este producte tan nostre.

En este sentit, un dels promotors d’este projecte, Xavi Benavent, ha destacat que, sobre la casca, «s’han trobat documents de l’any 1746, però a partir de la dècada dels 60, amb la implantació del tortell als forns i a les pastisseries, la casca ha anat passant a un segon pla».

On comprar Casca de Reis?

Foto de la casca de Reis del blog Cuina amb Noe
Foto de la casca de Reis del blog Cuina amb Noe

 Horno San Bartolomé, València 

Ubicat a València al carrer Duque de Calabria, 14. I també a la Plaça del Tossal, 6. Forn que, al seu capdavant, està el mestre panader Jesús Machi.

Terra de pa

A Patraix, al carrer Arxiduc Carles, 81 es troba este forn. Un forn jove on, al seu capdavant, està Rocio Albuixech que ens captiva amb la casca tant en forma de rotllo com de serp.

Forn – Pastisseria Maria Velarte, Castellar

Ubicat al municipi de l’Horta Sud, Castellar, al carrer L’Alqueria d’Asnar, 3.

Forn de Toni

A València i ubicat al carrer de Sogorb, 4, es troba aquest forn. Panaderia artesanal de València que compta amb la certificació de 100% ECO.

La Casa del Panquemado

A la Plaça de Santa Caterina, 7 de València s’ubica aquest forn que compta amb una llarga tradició amb els dolços típics valencians. Entre ells, la casca de Reis.

La Rosa de Jericó

Pla del Remei, aquesta pastisseria està ubicada al carrer Hernán Cortés, 4

Navarro, peladillas y turrones

A Casinos, municipi on són típiques les peladilles i els torrons i, allí, també trobem, la casca valenciana. A este establiment en concret, són especialistes en fer casques de moniato i de rovell. Ubicat a Avinguda València, 31.

Pastisseria Monpla

A València, ubicat a Gran Via al carrer Pizarro, 32. Salvador Pla està al capdavant d’aquesta pastisseria.

Forn de Pa Montaner

Ubicat en el barri del Carme de València, en el carrer Roteros, 5

Antic Forn de l’Alcalde

Este tradicional forn del barri de Benimaclet es troba al carrer Baró de San Petrillo, 22