Casa Caridad alerta de l’aïllament que patixen les persones sense llar

Augmenta el nombre d'espanyols sense recursos a un 67’8%, un 8% més respecte a 2016.

Casa Caridad alerta de la solitud que pateixen les persones sense llar amb una campanya de sensibilització social que ha denominat “Molt més que menjar”. I és que precisament l’alimentació és només una de les necessitats d’aquest col·lectiu, que sovint es veu privat de xarxes de suport que li ajuden a la seua reinserció. Així ho reflecteix el “V Informe de les Persones sense Llar a València” realitzat pel departament de Treball Social de l’entitat i que posa de manifest el perfil dels usuaris sense sostre de la Casa.

En l’informe destaca l’augment d’espanyols atesos a través del servei d’alberg, que representen el 67’8% del total dels usuaris, 8 punts percentuals més que en 2016. Destaca també la presència d’homes, entre 41 i 65 anys, amb patologies associades. L’estudi incideix en la falta de suports socials com a característica comuna de la majoria dels usuaris, fenomen que té influència directa en la seua situació de vulnerabilitat.

Molt més que Menjar

Casa Caridad contempla un conjunt d’actuacions i programes enfocats a fomentar la recuperació d’habilitats socials de les persones en risc d’exclusió social i recolzar-les en la seua reinserció sociolaboral. Per açò, a pesar que el servei de menjador de l’entitat és fonamental ja que permet que se servisquen a mig dia més de 500 racions d’aliment diàries, són molts altres recursos els que l’ONG ofereix enfocats a la inclusió social.

“Som conscients que per a treballar per la inclusió real cal oferir altres recursos que van més enllà de les necessitats bàsiques de sostre i habitatge. Amb la campanya “Molt més que Menjar” volem promoure una major consciència tant de les necessitats dels col·lectius en risc d’exclusió com dels instruments que poden donar-se per a millorar la seua situació”,explica el president de la institució, Luis Miralles.

A la recerca de solucions

Són moltes les circumstàncies que poden desencadenar la solitud i porten als usuaris a sol·licitar ajuda en l’ONG, entre elles, els conflictes familiars i laborals o els trastorns mentals. En aquest últim cas, l’estudi insisteix en com moltes d’aquestes patologies no sempre han sigut diagnosticades abans que els usuaris acudisquen a l’entitat. Per açò, des de Casa Caridad se’ls acompanya en el seguiment mèdic i s’estableixen unes pautes acompassades a les intervencions psicosocials.

“Cerquem reforçar tant l’autonomia com l’autoestima dels nostres usuaris i dotar-los de la seguretat necessària per a enfrontar-se a nous projectes. Volem recolzar-los en tot el que siga possible i que se sàpia que açò és, sens dubte, “Molt més que Menjar”, conclou el president.

La campanya de sensibilització té com a objectiu conscienciar de la necessitats específiques de les persones soles i de com des de l’entitat es treballa perquè siguen ateses. Casa Caridad se sosté gràcies al suport dels valencians que participen en el seu 70% finançament, solament el 30% dels fons dels quals disposa l’organització es corresponen amb subvencions públiques.