El concejal Carlos Galiana en los platós de 7 Televalencia.
El concejal Carlos Galiana en los platós de 7 Televalencia.

Tal dia com hui València cremaria amb la tradicional Cremà. Des d’una vista àrea es podria veure la ciutat en flames amb centenars de gegantesques columnes de foc entre els edificis mentre es prenen els monuments treballats durant tot l’any.

En el seu lloc, per segon any consecutiu, els monuments estan intactes custodiats en magatzems i les falles únicament tenen cabuda en el món virtual. A més, l’esperança de celebrar les Falles enguany ha decaigut després de les declaracions de les autoritats en la Trobada d’Alcaldes i Alcaldesses de Municipis Fallers. Amb aquest teló de fons, el regidor de Cultura FestivaCarlos Galiana, confessa que és una situació “esgotadora” i llança un missatge de suport a tots els fallers.

Fa un any que va entrar al capdavant de les festes valencianes a l’Ajuntament de València. No obstant això, encara no ha pogut viure les Falles com a president de Junta Central Fallera.

Estem en un càrrec per a les bones i les dolentes, ara és quan cal estar ací i hem de treballar més. Aquesta situació és esgotadora i cansa més que les Falles perquè són molts sentiments però no crec que siga una qüestió de mala sort.

Hui tindria lloc el dia de la Cremà, quin missatge manaria als fallers en un dia tan especial?

Que es cuiden molt, que continuen mostrant aqueixa solidaritat i responsabilitat que han mostrat durant tot l’any. Sé que és dur, però cal continuar apostant per aqueix compromís. Com més prompte millor ens comportem tots com a societat abans podrem celebrar les Falles.

Ja ha passat un any des de la primera cancel·lació de les Falles, recorda com va viure aqueix moment en el qual Ximo Puig va anunciar la suspensió de les festes?

Ens quedem tots en estat de xoc, van comunicar que es cancel·laven i no donàvem crèdit. Vaig pensar que només quedaven nou dies per a començar i les falles ja estaven al carrer. A més, durant aqueixes jornades vèiem el coronavirus com una grip i no sabíem el que venia. Van ser 48 hores frenètiques. Tots pensàvem que era una qüestió de mesos, un ajornament. Comencem a negociar si ens anàvem a juliol i traiem subvencions extra per a pagar a proveïdors. En definitiva, van anar 72 hores de negociació i de reunions.

Enguany de moment es parla de suspensió però no de cancel·lació, hi haurà Falles 2021?

Ara som més cauts que en aqueix moment perquè tenim mes informació. Sanitat va dir que el primer semestre de l’any no anava si pot ser pel ritme de vacunació i la incidència acumulada. A partir d’ací ens posem a treballar sobre el que podria ser el segon semestre done hi ha diverses dates però tot depèn de la pandèmia. Estem remenant des de juliol o setembre o fins i tot acostar-nos a octubre però crec que seria massa vesprada.

No hi ha data però si ens diuen avant hem d’estar preparats. Calculem que necessitem entre 4 i 6 setmanes d’antelació per a preparar-ho perquè les Falles suposen l’ocupació de via pública, policia, bàndol faller, etc.

 Carlos Galiana al costat d’un ninot de la Falla municipal de València 2020.
En un hipotètic cas de comptar amb llum verda per part de Sanitat, quina data preferiria per a celebrar les Falles?

Si em preguntaren a nivell personal, com més prompte millor. Triaria juliol, significaria que tindríem immunitat de grup, la vacunació aniria genial i la pandèmia estaria sota mínims. A part, juliol seria cremar i així agost descansar per a començar al setembre amb les Falles 2022. M’encantaria, una altra cosa és la realitat.

Alguns anys hi ha xicotetes modificacions en les Falles, vostè canviaria algun aspecte de les festa?

En un any no m’ha donat temps a pensar què canviaria perquè ha sigut tot atípic però si que afegiria alguna cosa. Enguany hi ha hagut una activitat del Ninot virtual que ha anat molt bé. També canviaria la festa més al matí però entenc que la gent, i sobretot els joves, vulguen gaudir de les nits de Falles. Això és una cosa de quan un es fa major.