cabina-cabines

(ALBA SÁEZ).- Les cabines telefòniques estan en risc. Les previsions apuntaven a una desaparició a partir del 2019, mesura que el Govern va decidir posposar per al manteniment d’aquestes. L’arribada dels telèfons intel·ligents i les últimes tecnologies que fan la vida més senzilla són els responsables que els mítics telèfons públics estiguen a un pas del declivi.

La Comissió Nacional dels mercats i la Competència (CNMC) ha reiterat la seua posició sobre les cabines telefòniques. Així ho ha tornat a declarar en el seu últim informe publicat, en el qual suggereix que les cabines deixen de ser denominades com a servei bàsic universal per a poder retirar-les. La CNMC reconeix també que sense elles no es pot garantir oferir el servei universal de telefonia. No obstant això, l’augment del cost del seu manteniment i el poc ús que es fa d’elles els ha portat a fer aquesta recomanació al Ministeri d’Indústria. El Govern ja va allargar el període de les cabines amb una pròrroga fins al present any 2019. Una vegada va aconseguir el termini estipulat, el Govern va decidir endarrerir aquesta decisió sobre el futur incert de les cabines amb un nou termini que consistia en el tràmit del Codi Europeu de Comunicacions Electròniques, el qual està encara mancant més d’un any per a la seua aprovació.

L’empresa (Telefónica) està obligada a mantenir almenys una cabina per municipis de, almenys, mil habitants o més. És una clàusula que Telefónica ha de complir, encara que el més probable és que les cabines acaben desapareixent i trobant alternatives perquè es puga dur a terme la seua destrucció. La Comissió Nacional de Mercats i Competència ja s’ha pronunciat sobre aquest tema en més d’una ocasió, sol·licitant al govern que es replantege l’obligatorietat de manteniment.

A Espanya queden al voltant de 15.000 cabines telefòniques de les més de 65.000 que hi havia l’any 2000, desapareixent amb una mitjana de 5.000 cabines per any. És per això que la companyia Telefònica perd al voltant de tres milions d’euros anuals pel manteniment d’elles. Com és evident, la comoditat dels telèfons intel·ligents han sigut els responsables del declivi i desaparició gradual de les cabines.