Reinas Magas

La Cavalcada “Magues de gener” torna a celebrar-se un altre any més en la ciutat de València. Organitzada per la Societat Coral el Micalet i amb la col·laboració d’un gran nombre d’entitats i col·lectius socials, este esdeveniment perseguix el rescatar l’esperit de la Festa de la Infantesa celebrat sota el govern de la República en 1937 després d’establir-se a València per l’esclat de la Guerra Civil.

La cavalcada va nàixer enmig de la contesa i va cercar alegrar als xiquets, especialment als refugiats i acollits en la ciutat de València, a més de substituir la cavalcada dels Reis Mags, per tractar-se d’una festa religiosa, que el govern republicà va prohibir.

Enguany la cavalcada mantindrà el mateix recorregut que l’any passat. Amb açò, es volen fixar els espais de l’itinerari que iniciarà a les 12:00 hores des del Parterre, passant pel carrer La Pau, el carrer Sant Vicent, i acabant en la plaça de l’Ajuntament, on l’alcalde estarà esperant per a rebre a les seues majestats.

Per a aquesta edició, l’organització ha optat per oferir més entreteniment al llarg de la cavalcada, mitjançant espectacles de teatre de carrer, dansa, batucadas, o exhibicions tradicionals com dolçaines i tabals, muixarangues, i gegants i cabuts. També, amb motiu del tema principal de la cavalcada, l’ecologisme, es repartiran llavors d’arbres durant el recorregut.

Els noms de les dones que encarnaran a les magues en l’edició d’enguany són: Chelo Sánchez, que es convertirà en la maga Igualtat, María Escalona representarà a Llibertat i Laura Belenguer a Fraternitat.

Cristina Escrivà, una de les promotores de l’esdeveniment, ha recalcat que es tracta d’una representació de caràcter històric i que les tres dones participants no protagonitzen el paper de reines, sinó de magues, motiu que ha generat polèmiques en edicions anteriors.