Burjassot celebra el 450 aniversari de l’inici de la construcció de Los Silos. Corria l’any 1573 quan, en la vila de Burjassot, es començava a excavar la terra per a la construcció de Los Silos, el graner de València i icona indiscutible de Burjassot que, des de 1982, està declarat com a Monument Historicoartístic Nacional. Quatre segles i mig després, l’Ajuntament de Burjassot, a partir de la iniciativa de l’àrea de Cultura i Joventut i de les regidories que dirigeix Javier Naharros, vol celebrar aquest fet històric amb una extensa programació cultural dedicada a la ciutadania, que es prolongarà sobre bona part del mes de novembre.

ACTIVITATS LOS SILOS 

PRIMERA ACTIVITAT

La primera activitat està dedicada al públic infantil perquè es tracta d’una jornada matinal de jocs tradicionals, que tindrà lloc el dissabte 4 de novembre, de 10.30 h a 13 h, de llarg a llarg del passeig de Concepción Arenal i del perímetre de Los Silos. Els xiquets i xiquetes que s’acosten juntament amb les seues famílies tindran a la seua disposició una nodrida selecció de sucs tradicionals, gràcies a la col·laboració en el matí lúdic de l’Entitat Cultural Valenciana El Piló. De la mà de la música coral arribarà la pròxima cita per a celebrar l’aniversari de los Silos. Serà a través d’un concert que oferirà el Cor Ciutat de Burjassot, el diumenge 12 de novembre a les 12 h, en l’Ermita de Sant Roque, en ple cor de los Silos.

El plat fort de la programació arribarà els dies 17 i 18 de novembre amb la celebració de les ‘Jornades d’Estudis Locals de Burjassot. Los Silos, 450 anys d’història”. Unes Jornades que tindran lloc en l’Embarronat de los Silos. La primera sessió d’aquestes Jornades Culturals que giraran entorn a la rellevància del monument des de diferents punts de vista, serà en la vesprada del 17 de novembre. Després de la presentació de les Jornades, a les 18 h, tindrà lloc la ponència ‘Pa per a tots els valencians: los Silos de Burjassot’, a càrrec de l’historiador burjassotense Luis Manuel Expósito. A continuació, a les 19 h, tindrà lloc la presentació del llibre ‘Los Silos de Burjassot en el segle XIX, a càrrec de Roberto Blanes, amb repartiment d’exemplars al públic assistent inclòs. La primera jornada conclourà amb una visita guiada per l’interior de los Silos, exercint de guies per a l’ocasió Roberto Blanes i Ángel López.

SEGONA ACTIVITAT

La segona sessió de les Jornades, la del 18 de novembre, començarà a les 10 h, amb la ponència ‘La confraria de Minerva: història i característiques’, a càrrec de Francisco Andrés Estellés. A continuació, a les 10.30 h, serà el torn de Santiago López, qui parlarà al públic assistent sobre la relació entre Burjassot i l’ermita de Sant Roque. Després d’una pausa per a l’esmorzar, sobre les 11.30 h, Arturo Cervellera abordarà el centenari de la publicació del llibre ‘Topografia mèdica de Burjassot’, d’Arturo Cervellera Castro. Aquesta segona sessió finalitzarà amb l’actuació del Grup de Danses La Senyera, a les 12 h, al pati de los Silos.

TERCERA ACTIVITAT

Les celebracions amb motiu del 450 aniversari de la construcció de los Silos finalitzaran amb un homenatge al metge i cronista de Burjassot, Arturo Cervellera Castro. Així, el 2 de desembre a les 12 h, en el passeig de Concepción Arenal, l’homenatge començarà amb el descobriment d’una placa commemorativa en l’habitatge familiar i lloc on va tenir la consulta Don Arturo per a, a continuació, inaugurar les exposició que l’Ajuntament, des de la regidoria de Cultura i Joventut, ha elaborat a partir de la vida, trajectòria i obra d’aquesta personalitat tan rellevant en la història contemporània de Burjassot. L’exposició podrà visitar-se en la planta baixa de l’Ajuntament de Burjassot.