bonica fest

La nit gastronòmica i cultural que oferiran este dissabte els 14 mercats municipals és el plat fort del Bonic/a Fest, la festa dels mercats de València organitzada per la Regidoria de Comerç, que enguany celebra la tercera edició amb el lema “No podràs parar de ballar”. L’alcalde, Joan Ribó, acompanyat del regidor de Comerç, Carlos Galiana, ha qualificat este matí els mercats com a «elements indispensables de l’economia, l’agricultura i l’alimentació local i de dinamització dels barris», durant la presentació de la programació de l’esdeveniment, que ha arrancat este matí a la plaça de l’Ajuntament i continuarà durant quatre dies més amb balls, concerts i degustacions.

Des de hui i fins al pròxim 14 de setembre, la plaça de l’Ajuntament, a l’esplanada on es realitza la mascletà, acollirà balls, concerts i degustacions en el marc del Bonic/a Fest 2018. Dissabte, dia 15, entre les 20:00 i les 00:30 hores, qui s’acoste als 14 mercats municipals podrà gaudir d’una nit de sabors i diversió gràcies a una variada programació cultural, lúdica i gastronòmica. L’alcalde ha recordat que «València va ser l’any passat Capital Mundial de l’Alimentació Saludable i Sostenible, volem continuar sent un referent en este àmbit i els mercats són l’espai clau per a traslladar este missatge».

L’alcalde de València, Joan Ribó.

Ribó ha animat els veïns i les veïnes a acostar-se a esta cita després del retorn de vacances i a viure «l’experiència d’un mercat municipal, on el tracte és personal, es coneix el venedor, es pot parlar amb la gent del barri i els productes són de qualitat i proximitat». El regidor de Comerç, per la seua part, s’ha referit a la inauguració oficial del festival, este dissabte a les 19:30 hores al Mercat del Grau, amb una mostra de productes valencians, i ha anunciat que després del Bonic/a Fest començaran les obres de rehabilitació d’estes instal·lacions comercials dels Poblats Marítims. A la presentació de la programació del Bonic/a Fest han assistit representants de Mercavalència i Amstel, patrocinadors de l’esdeveniment, i el xef valencià Ricard Camarena.

A més de visibilitzar els mercats municipals i acostar el comerç de proximitat a la ciutadania, el Bonic/a Fest presenta propostes gastronòmiques i espectacles i activitats diverses, com ara animació infantil i per a majors, tallers, música, dansa o paelles populars, entre altres. Així mateix, entre els dies 12 i 16 de setembre es podran vore a l’esplanada del Veles e Vents les fruites i verdures gegants de la campanya #HortAttack, en esta ocasió reinterpretades per sis artistes urbans: Julieta XLF, Vinz, Belén Segarra, Lolo, E1000 i AnimalitoLand. Des de l’11 fins al 16 de setembre també es podrà visitar la mostra «La tira de comptar, els actors de l’agricultura de proximitat», amb fotografies de José Luis Iniesta, a la planta baixa de l’edifici de la Marina de València.

Part de l’exposició de vestits fets a base de verdures i que es poden admirar a l’Ajuntament de València.La moda es cola igualment en la programació a través d’una exposició de vestits realitzats amb verdures, que es podrà contemplar al Saló de Cristall de l’Ajuntament fins al divendres. Es tracta de vint peces, elaborades per alumnes de disseny i inspirades en mestres internacionals de la costura, que han sigut cedides per l’Ajuntament de Calahorra (La Rioja). D’altra banda, més de 200 persones assistiran entre hui i demà al IV Fòrum dels Mercats de la Comunitat Valenciana que, en el marc del Bonic/a Fest, aborda una estratègia conjunta entre tots els agents del sector perquè els mercats municipals siguen més competitius i dinàmics.

LA FESTA FINAL, DISSABTE

Els 14 mercats municipals participen dissabte en la tercera edició del Bonic/a Fest amb un programa variat i horaris adequats a este. Alguns començaran la seua última activitat a les 23:00 hores, cas del Central, que tancarà amb Lorena Castell i Carlos Areces, mentre que l’actuació principal al Cabanyal és una revetla popular a càrrec de l’Orquesta Mediterréneo, prevista a les 20:15 hores.

La gastronomia estarà present a partir de les 14:00 hores amb paelles populars als mercats de Benicalap, Benimàmet i Natzaret, on abans, a les 12:30 hores, hi haurà animació amb jocs per als més menuts. A partir de les 20:00 hores es podran degustar tapes elaborades amb productes frescos en les parades de la resta de mercats. Tot això amenitzat amb música i espectacles en viu.

Els artistes pinten les verdures de cartró i que s’esposaran en els carrers de la ciutat.

Bandes i solistes valencians com Gim Lemon’s, Gem, Candela Roots i Frida estaran al mercat de Castella – Av. del Cid (entre les 20:00 i les 23:00 hores); la formació Dixie Jungle, al de Jesús-Patraix (23:00 hores); Natalie McPears, a Rojas Clemente (22:30 hores); Los Walkers, a Mossén Sorell (22:30 hores); Revolution Recess Band, a Torrefiel (22:30 hores), i La Rumband, a Algirós (21:30 hores).

Altres opcions musicals són el jazz fusió de Pool Jazz (mercat del Grau, 20:00 hores), el blues de Big Hollers (Jesús-Patraix, 20:00 hores) i Maho Blues Band (Jerusalem, 22:30 hores), el rock de The Lighters (Russafa, 20:00 hores), el metall i percussió de la Brass Band (Central, 20:00 hores), l’indie rock d’Abraham Boba, amb León Benavente com a DJ Set (Central, 20:00 hores) o l’eclecticisme de Las Chillers Live (Central, 21:30 hores). A això cal sumar les actuacions d’Alex Finardi (Jerusalem, 20:30 hores), The Covers Unmasked (Rojas Clemente, 20:00 hores), Alabama Monroe (Mossén Sorell, 20:00 hores), Plata y Plomo (Algirós, 22:30 hores) i Mendoza i Garzinsky (Russafa, 22:45 hores).

Els ballarins de Swing Black Bottom faran demostracions de lindy hop, balboa i jazz als mercats de Castella – Avda. del Cid (20:00 hores), Jerusalem (20:00 hores), Russafa (22:30 hores), Central (20:00 hores) i Mossén Sorell (22:30 hores), i la batucada farà vibrar els mercats de Castella – Av. del Cid (20:30-23:00 hores), Torrefiel (20:00 hores) i el Cabanyal (20.00-23.00 hores).

JORNADA GURMET AL CENTRAL

L’última de les activitats de la festa dels mercats, el pròxim 5 d’octubre, consistirà en una visita guiada pel Mercat Central de la mà del cuiner Ricard Camarena i un menjar en el restaurant que té allí. Per a això, els assistents al Bonic/a poden participar en un concurs en les xarxes socials, pujant una foto en qualsevol dels mercats que formen part del festival amb l’etiqueta #BonicaFest. Els autors dels cinc millors posts aconseguiran una plaça per a gaudir d’esta jornada gurmet amb un acompanyant.