L’Ajuntament de Bétera és municipi membre del projecte europeu AR.C.H.ETHICS per a així contribuir a l’Agenda Urbana Europea (UAEU) i, en particular, donar una resposta concreta als reptes plantejats pel grup d’acció «Patrimoni Dissonant».

Aquest projecte forma part del programa URBACT per al qual la Comissió Europea ha finançat a Bétera amb 83.500 euros per a dur a terme aquest projecte amb el qual l’àrea de Patrimoni i Turisme pretén posar en valor el refugi antiaeri del carrer Juan Bautista Martínez.

En aqueix sentit. AR.CHETHICS dona suport a la promoció de projectes innovadors en matèria de Patrimoni Dissonant hibridant els conceptes de regeneració urbana, ús adaptatiu dels edificis i la dimensió de la democràcia participativa, partint de l’ètica i els valors de la seua gent.

PRESENTACIÓ DEL PROJECTE

Durant aquest dilluns una delegació italiana encapçalada per Ileana Toscà, experta acreditada per URBACT i especialista en planificació comunitària i innovació social, ha visitat Bétera perquè tal com ha assenyalat l’Alcaldessa i regidor de Patrimoni, Elia Verdevío, “a Bétera comptem amb diversos elements patrimonials relacionats amb el Patrimoni dissonant com són la línia defensiva Puig-Carassols i els refugis antiaeris”.

La Jornada ha començat amb una rebuda institucional en el qual Ileana Toscà ha signat en el llibre d’honor de l’Ajuntament per a continuar amb la Presentació del Projecte a la Sala de Juntes. En aquesta Presentació ha participat l’Experta d’URBACT, l’experta financera de l’Oficina de Projectes Europeus de l’Ajuntament de Cesena i líder del projecte, Sofia Burioli, l’Alcaldessa, la tècnic de Patrimoni i Turisme, la tècnic de Fons Europeus, les arquitectes municipals, així com les regidors de Turisme, María Benimeli, Fons Europeus, Diana Zaragozá i Urbanisme, Mónica Martín.

Durant la seua intervenció, Elia Verdevío, ha agraït que Bétera forme part d’aquest projecte gràcies al qual “posarem en valor del refugi antiaeri situat al carrer Juan Bautista Martínez i amb el qual pretenem complir tres objectius fonamentals: recuperar un important element patrimonial de Bétera com és aquest refugi, contribuir a recuperar una àrea degradada del nostre municipi i convertir-lo en un recurs turístic visitable”. Uns objectius que persegueixen aconseguir que Bétera siga, sens dubte, un municipi més atractiu i turístic a nivell comarcal, provincial, nacional i europeu.

En aqueixa línia, Bétera ha presentat la seua proposta al projecte sent el seu objecte d’actuació el refugi antiaeri del carrer Juan Bautista Martínez, construït durant la Guerra Civil espanyola (1936-39) per a la defensa de la població civil. Segons s’ha explicat durant la Presentació, hi ha documentats un total de 8 refugis, dels quals 5 són públics i 3 són privats.