La 'bestia africana' activa la alerta amarilla en Valencia: qué es y cómo afectará
Mapa de alerta por la bestia africana para la jornada del lunes 13 de junio. / AEMET

L’estabilitat generalitzada i la forta insolació, juntament amb la entrada d’una massa d’aire molt càlida procedent del nord d’Àfrica, està provocant un important ascens de les temperatures, mínimes i màximes, en bona part de la Península incloent la província de València.

La denominada ‘bèstia africana’ ha obligat ha activar les alertes per risc d’altes temperatures. L’Agència Estatal de Meteorologia (Aemet) ha decretat el nivell de risc groc per mercuris de fins a 38 graus.

En concret, la zona més afectada de la Comunitat Valenciana serà l’interior sud valencià. La localitat de Ontinyent i els seus voltants patiran la pitjor part de l’onada de calor aquest migdia. A més, l’interior nord de la província de València i el litoral sud viuran temperatures de 36°.

El nivell de risc ha començat al migdia (12:00h.) i no es desactivarà fins a les 19.00 hores. No obstant això, aquesta es reactivarà el dimarts en tot l’interior de València amb una calor que encara augmentarà fins als 39º. En aquesta jornada l’alerta groga també arribarà a la totalitat de la província d’Alacant amb mercuris de fins a 38º.

El dimecres serà el tercer dia consecutiu d’alerta per risc d’altes temperatures. No obstant això, en aquest cas només està previst activar-se a l’interior nord de València. Localitats com Requena o Utiel registraran temperatures de fins a 36°.

Segons Aemet, ens trobem en un episodi d’onada de calor que es mantindrà, almenys, fins al dijous 16, sense descartar que es prolongue alguns dies més. El vent de component sud arrossegarà a més pols en suspensió, la qual cosa podria originar calitges i reducció de la visibilitat.

QUÈ ÉS LA BÈSTIA AFRICANA QUE ASSOTA VALÈNCIA?

El terme ‘bèstia africana’ fa referència a una massa d’aire molt càlid procedent d’Àfrica. Es tracta d’una bossa d’aire calent i sec que es forma a conseqüència de la radiació solar i l’efecte del desert del Sàhara.

Aquest aire calent sol mantenir-se en el continent africà. No obstant això, l’arribada de vent de ponent pot desplaçar aquesta massa d’aire fins a la península. Quan això succeeix genera un augment de les temperatures i dona lloc a una onada de calor extrem.

>> CONSULTA L’ORATGE D’AQUESTA SETMANA A VALÈNCIA <<