Diseño del final de la avenida Blasco Ibáñez en el Cabanyal
Diseño del final de la avenida Blasco Ibáñez.

Recuperar el barri del Cabanyal és l’objectiu que s’ha marcat el Ajuntament de València. La vicealcaldessa i regidora de Desenvolupament Urbà, Sandra Gómez, ha presentat les novetats del Pla Especial Cabanyal-Canyamelar. Aquesta última proposta introdueix canvis importants per a recuperar el barri tenint en compte les propostes dels seus veïns.

Les modificacions ofereixen un PEC més complet on es contempla la protecció de la identitat del barri. A més, s’aposta per la creació de zones per als vianants i la lluita contra el canvi climàtic. Aquest inclou noves propostes basades en la consecució de tres objectius. En primer lloc, potenciar la connexió nord-sud. Això es faria mitjançant tres eixos verds que recorrerien tot el barri i connectarien les diferents zones marítimes de València.

En segon lloc, recuperar la tipologia dels habitatges tradicionals del Cabanyal per a mantenir la identitat del barri. Finalment l’augment de la protecció del barri i els edificis. Per a això es rehabilitaran aquelles zones o solars abandonats o degradats.

Entre les principals accions que proposa aquesta segona versió del PEC s’inclourà la reducció d’altures dels edificis. L’objectiu és limitar-los a planta baixa i dos altures respectant la tipologia original del barri.

AIXÍ SERAN LES TRES RUTES VERDES DEL CABANYAL

Els tres grans eixos verds longitudinals previstos connectaran tot l’àmbit de nord a sud. D’una banda es proposa un eix per als vianants coincident amb els carrers Sant Pere i Los Ángeles. Aquest connectarà places importants com la del Rosari o Lorenzo de la Flor, des del jardí de la Remonta fins a les Atarazanas.

Es incorpora a més la remodelació i creació d’una nova via litoral que proposa un passeig marítim més naturalitzat i lineal. Comptarà amb espais verds i arbratge pensat per al passeig i gaudi del vianant. Aquesta reforma contemplarà també la Malva-rosa, encara que no estiga inclosa en l’àmbit del pla. El tercer eix el constitueix la denominada via verda, ara molt més àmplia i definida.

LIMITACIÓ DELS HABITATGES TURÍSTICS

Una altra de les importants novetats és la limitació dels habitatges turístics. Aquesta oscil·la entre el 10 i el 40% depenent de la zona i passarà a ser un 10% en tot el PEC. L’objectiu és protegir el barri i el caràcter residencial.

Al mateix temps, s’ha proposat reordenar la zona del PIN Piscines recuperant l’antiga alienació de les viles. Ací es construiran 1.142 habitatges posant en valor parteix de la identitat del Cabanyal-Canyamelar.

Respecte a el hotel previst en la zona de Piscines, de cinc plantes d’altura màxim, el seu projecte haurà d’aportar un estudi de paisatge i una proposta estètica d’acord amb l’entorn.

ADÉU ALS BLOCS PORTUARIS

Respecte als blocs portuaris, aquests seran derrocats i substituïts per dos pomes amb la tipologia típica i amb patis posteriors. Estaran a més envoltat de zones verdes i horts urbans. Es recuperarà també el final de Blasco Ibáñez, tancant definitivament el projecte del passeig al mar, i recuperant i protegint tot el barri i especialment l’àmbit de l’estació del Cabanyal.