La Comunitat Valenciana comienza la Fase 3 con algunas novedades
Terraza de la Plaza de la Virgen de Valencia. / FOTO: EFE.

La Coordinadora Empresarial de l’Oci i l’Hostaleria de la Comunitat Valenciana (CEOHha reclamat l’ampliació de l’horari de tancament al toc de queda en la Comissió Interdepartamental d’aquest dijous 8 d’abril. La petició arriba després de realitzar un estudi per a fer balanç de la Setmana Santa i conèixer els hàndicaps del sector.

En primer lloc, l’estudi ha permès constatar els resultats catastròfics de les vacances. El tancament perimetral i la baixa activitat turística han provocat una reculada. Aquest ha suposat una reducció del 72% en l’activitat econòmica de les pimes de l’hostaleria i l’oci respecte a l’última Setmana Santa Precovid. De fet, el 66,4% dels enquestats consideren que ha sigut bastant o molt pitjor de l’esperat.

Respecte a les principals reclamacions del sector per a la revisió del Pla de Desescalada de l’Oci i l’Hostaleria, el 87,8% dels hostalers reclamen que s’amplien els seus horaris fins al toc de queda. El 72,36% considera necessari recuperar un 50% de l’aforament a l’interior dels locals. A més, un de cada tres establiments proposa utilitzar purificadors i mesuradors de CO2 per a garantir la seguretat dels espais tancats en l’hostaleria.

Preguntats sobre quins són els principals problemes que dificulten l’activitat de les pimes s’han detectat tres. El principal problema és la limitació dels horaris a les 18.00 hores (87’3% dels enquestats); seguit per la crítica situació dels locals que manquen de terrasses (77%); i el tancament perimetral (58’54%).

CRÍTIQUES A LA GENERALITAT PER LA MESA INTERDEPARTAMENTAL

Des de la CEOH denuncien que les pèrdues superen ja els 100.000 euros i critiquen que la Generalitat “continue mirant per a un altre costat”. Asseguren que resulta “inaudit” que aquest dijous es decidisca “el nostre futur més immediat, sense haver convocat a les organitzacions sectorials, prèviament, amb la convocatòria de la Mesa de la Desescalada”.

A més, denuncien que, tant Presidència com Sanitat, hagen fet cas omís a les reclamacions. S’ha demanat la formació d’una taula científica que cerque solucions viables i segures davant les restriccions.

Al temps, recorden que encara són molts els ajuntaments els que no han canalitzat els tràmits per a pagar les ajudes. També han criticat que les ajudes específiques per a l’oci nocturn, el més perjudicat, encara no s’han cobrat.