El paseo de Javea arrasado por el mar debido a la borrasca Gloria
El paseo de Javea arrasado por el mar.

Ha sigut qualificat com el pitjor temporal d’hivern registrat en els últims 100 anys, la borrasca “Gloria” deixa un panorama desolat en el litoral valencià i en els seus camps. Un temporal que s’ha portat amb si la vida de 5 persones.

La cinquena víctima va ser localitzada aquest dimecres en el llit del riu el Castell de Guadalest, a la comarca de la Marina Baixa. Es tracta d’un home de 67 anys que estava desaparegut després de perdre-se-li la pista en una zona inundada i de difícil accés entre les localitats de Callosa d’en Sarrià i Altea. Des de dilluns passat se cercava a aquest home el cotxe del qual va ser localitzat un dia després en una zona inundada de difícil accés a dos quilòmetres de la seua casa de camp entre les localitats de Callosa d’en Sarrià i Altea.

La quarta víctima era localitzada hores abans a Alcoi en una ensulsiada. Els Bombers del Consorci provincial d’Alacant trobaven el cadàver d’una dona de 74 anys durant els treballs de desenrunament d’una casa que s’havia esfondrat per la borrasca al carrer Sant Agustí d’Alcoi. Tres van ser els edificis que es van esfondrar en aquesta localitat a causa del temporal, afortunadament només es va registrar una víctima mortal.

Aquestes dues morts eleven a cinc el número de morts per la borrasca Gloria. Recordem que dues persones sense llar van morir a Gandia i Carcaixent per hipotèrmia i un home de 71 anys va aparèixer mort prop de la seua casa a Moixent.

24 milions en pèrdues en el camp

Segons un primer balanç provisional realitzat per la Unió de Llauradors les pèrdues que deixa la borrasca ‘Gloria’ en el camp valencià pel vent, pedra i neu ronda els 24 milions d’euros.
Destaquen que la major incidència s’ha registrat a les comarques centrals i sobretot a la Ribera Alta i Baixa.

El cultiu dels cítrics, ja en la seua segona part de la campanya, és el més afectat amb més de 17 milions d’euros per danys en quantitat i en qualitat, perquè entre un 20% o 25% de la collita pendent de recol·lectar s’ha pogut veure danyada en major o menor mesurada com a conseqüència del vent per caiguda o ramejat o per efecte de la calamarsa.

Li segueix en afectació el cultiu de les hortalisses d’hivern, sobretot la carxofa i les brassicas (com per exemple les cols) o creïlles i cebes acabades de plantar, amb més de 2,5 milions d’euros, i degut tant a la pedra com a l’asfíxia per inundació.

A més del camp també s’han vist greument danyades infraestructures agràries com els hivernacles, que han patit les conseqüències en les seues estructures i en malles i plàstics, així com també en els camins, sistemes de reg, naus, escorxadors o granges, marges o arrossegament de terres, on les valoracions poden ser molt elevades.

Intentant recuperar la calma després del pas de “Gloria”

Malgrat que la borrasca Gloria ha abandonat la Comunitat valenciana encara es nota els seus efectes en la circulació.

Aquest dijous segueixen tancades al trànsit nou carreteres, totes elles de la xarxa secundària, mentre que en altres 41 és necessari l’ús de cadenes. Respecte a la línia ferroviària Xàtiva-Alcoi està encara roman tallada des de les 21.00 hores del passat dilluns.

Per la seua part els ports i aeroports valencians ja operen amb normalitat, segons ha informat el Centre de Coordinació d’Emergències.