El Ayuntamiento de Valencia obligará a limpiar los orines de los perros
Campaña de concienciación sobre la limpieza de los orines de los perros. / AYUNTAMIENTO ZARAGOZA

La nova Ordenança de Convivència de València obligarà als amos de gossos a arreplegar els excrements i netejar els orines de les seues mascotes en la via pública. Així ho arreplega l’esborrany del document que la regidoria de Protecció Ciutadana està redactant i que pretén aprovar pròximament.

En ell es reserven dos capítols per a regular salut pública i salubritat. A més, s’indica que els propietaris hauran de vetlar per l’ús d’espais adequats per a aquestes deposicions i el seu ús serà preferent.

Perquè això es complisca, la norma contempla l’obligació que els propietaris deguen disposar sempre de dues bosses per a arreplegar deposicions i una botella d’aigua per a netejar els orines per cada animal. La Policia Local podrà demanar als propietaris que els mostren aquest material.

El no portar les bosses i la botella d’aigua, igual que el no arreplegar i netejar els excrements, serà considerada una falta lleu. Això suposarà que la multa podrà ascendir fins als 750€. La gravetat serà major quan es tracte d’espais infantils, de gran concurrència o de valor històric.

Amb aquesta norma, el consistori pretén donar resposta a una vella demanda veïnal. I és que des de fa anys les Associacions de Veïns demanen que es regule aquest aspecte. Fins ara que els gossos orinaren en fanals, via pública o fins i tot en els cotxes aparcats no podia ser multat.

PROHIBIT DEFECAR, MICCIONAR O ESCOPIR Al CARRER

Però el text que s’està preparant no solament parla dels animals. Des del departament dirigit per Aarón Cano, regidor de Protecció Ciutadana, també es prohibirà que les persones facen necessitats fisiològiques en la via pública. Per aquest motiu, defecar, miccionar o escopir al carrer serà una falta lleu.

En aquest cas es plantegen dues excepcions. D’una banda, patir una malaltia acreditada que justifique el fet. Per un altre, alguna circumstància extraordinària que ha de ser justificada. Igual que en el cas dels cans, la falta s’agreujarà quan es produïsca en espais concorreguts, en presència de menors o a l’entorn d’edificis administratius i monuments.