Una ola de calor con temperaturas
Una madre le echa agua a su hijo por la cabeza en una imagen de archivo. / JOAQUÍN CORCHERO (EUROPA PRESS)

La segona onada de calor de l’estiu arranca una de les jornades més sufocants de l’any. Un total de 13 autonomies, entre elles la Comunitat Valenciana, estan en alerta per segona jornada consecutiva a causa de temperatures altes i extremes.

Segons han explicat des de l’Agència Estatal de Meteorologia (Aemet), la presència d’un extens i potent anticicló atlàntic amb centre pròxim a les Illes Britàniques és el fenomen que està afavorint una situació d’alta estabilitat a espanya. A això li acompanya una massa d’aire que, a causa de l’alta insolació, està augmentant la seua temperatura.

A més, el dilluns una DANA situada a l’oest va començar a generar una circulació de sud a nord. En conseqüència, ha arribat una massa d’aire molt càlida d’origen africà en tots els nivells. Per això, és probable que a partir d’avui s’intensifique l’ascens tèrmic.

No obstant això, segons Aemet, depenent de l’evolució de la DANA, és molt probable que els següents dies es reforce la situació d’estabilitat. Aquest fet mantindria les temperatures anòmalament elevades podent prolongar-se el fenomen fins al cap de setmana. Malgrat la seua prolongació, les previsions apunten al fet que el dimarts, dimecres i dijous conformarà el període àlgid de l’onada de calor.

QUAN ACABARÀ L’ONADA DE CALOR?

Mentre en el territori valencià hui els mercuris no superaran els 36 graus, altres punts d’espanya com Orense arribaran fins als 42º. No obstant això, les altes xifres no acaben ací i és que el pitjor encara està per arribar.

Entre el dimecres i dijous alguns punts de la península com Còrdova o Badajoz podrien aconseguir els 47º. També podrien superar-se els 40 o 41 graus a les valls del Miño i Ebre i en tots dos altiplans; i els 43 graus a les valls del tajo Guadiana i Guadalquivir. La probabilitat que les temperatures es mantinguen en valors similars és alta per al divendres 15.

La posterior evolució de la DANA atlàntica és encara incerta. Per tant, existeix una gran incertesa quant a la finalització d’aquest episodi. Hi ha escenaris que prolonguen l’onada de calor un o dos dies més. No obstant això, també hi ha uns altres que mostren un acostament de la dANA a la península a partir del divendres, la qual cosa provocaria l’inici d’un descens de les temperatures per l’oest.

>> Consulta el temps d’aquesta setmana a València <<