gripe

La incidència de la grip en la Comunitat Valenciana s’ha situat en 47,05 casos per cada 100.000 habitants en l’última setmana de 2018, per damunt del llindar basal de 35,82 en el conjunt d’Espanya, segons les últimes dades de la Xarxa Nacional de Vigilància Epidemiològica de l’Institut de Salut Carles III.

A poc a poc les consultes mèdiques espanyoles es van omplint pels pacients afectats per la grip, però els metges ens diuen que enguany la campanya ve amb retard. Entre les possibles causes: l’efectivitat de la vacuna i la menor agressivitat del virus.

Els virus de la grip, que són tres en total, ja són una epidèmia a Euskadi i presenta nivells preocupants a Cantàbria i Catalunya. Quant a les hospitalitzacions per grip, el 54% són homes, i la major proporció de casos es registra en el grup de més de 64 anys (50%), seguit del grup de 45 a 64 anys (27%).

El 80% d’ells presentaven factors de risc de complicacions de grip, principalment malaltia cardiovascular crònica (36%), malaltia pulmonar crònica (33%), i diabetis (16%), i en els menors de 15 anys malaltia respiratòria crònica (9%). El 79% dels pacients va desenvolupar pneumònia i el 39% va ingressar en l’UCI. Des de l’inici de la temporada, la letalidad és del 15% i, d’ells, el 80% eren majors de 64 anys i el 20% pertanyien al grup de 45-64 anys.

Quant temps estaré malalt de grip?

La majoria de les persones que s’emmalalteixen es recuperen al cap d’uns pocs dies o en un lapse de 2 setmanes, però algunes poden emmalaltir-se més greument. El que succeeix és que arrel de la grip poden aparèixer complicacions moderades (com a infeccions secundàries de l’oïda i els sins nasals) o més greus.

Després d’uns 5 dies, la febre i els altres símptomes solen haver desaparegut, però poden persistir la tos i la feblesa. És important prendre’s de debò a la grip perquè pot evolucionar a altres complicacions de risc vital, sobretot en els bebès, els ancians i les persones que pateixen problemes de salut crònics. Per exemple, la pneumònia és una complicació greu a causa del virus de la influença.

Què he de fer si contrac grip?

La majoria de les persones que contrauen influença patiran una malaltia lleu i no necessitaran atenció mèdica ni medicaments antivirals. Si presentes símptomes d’influença, el millor és romandre a la teua casa i evitar el contacte amb altres persones, excepte per a rebre atenció mèdica.

Per a tractar-la, existeixen medicaments anomenats “antivirals” que el teu metge pot receptar-te. Aquests poden fer que et sentes millor ràpidament i previndre altres conseqüències greus.

Les persones amb alt risc de tindre complicacions greus per la influença a les quals se’ls recomana que comencen un tractament amb antivirals en forma immediata, són els xiquets menors de 2 anys, adults de 65 anys d’ara endavant, les dones embarassades, persones amb certes afeccions mèdiques de llarga durada i residents d’asils d’ancians i altres centres de cura a llarg termini.

El tractament amb antivirals dóna millors resultats quan li ho inicia dins de les 48 hores d’emmalaltir-se, però encara pot aportar beneficis en rebre-ho més endavant, i és efectiu en tots els grups etarios i de risc.

¿Es recomendable vacunarse contra la gripe?