Quaranta anys han passat des que s’anunciara la creació d’un nou parc a València amb el qual es diria adéu a la platja de vies ferroviàries del centre de la ciutat. Este projecte és el Parc Central, un somni llarg i difícil de fer realitat que ara celebra les seues dos primers mesos de vida en ple cor del Túria.

La paisatgista Kathryn Gustafson és qui està darrere del disseny del parc valencià creat sota el lema “Aigua Plena de Seny” amb l’objectiu d’arreplegar el cabal de la pluja. Però l’aigua no és l’únic protagonista, la vegetació és un punt fonamental i el Parc Central alberga ja un total de 85.000 arbustos, 100.000 plantes i fins a un miler d’arbres. No obstant això, tota esta vegetació està per créixer podent tardar de tres a cinc anys encara, per la qual cosa hui dia les ombres són pràcticament inexistents.

A tota esta zona verda se li sumen també quatre naus ferroviàries rehabilitades amb la finalitat de donar-los usos culturals, socials i esportius. A més, per a la zona dels molls de càrrega se situarà una cafeteria i es remena l’opció d’obrir una futura escola infantil.

parque central
Disseny de la il·luminació del Parc Central realitzat per Kathryn Gustafson.

Però el Parc Central encara no està acabat i és que per a la seua finalització caldrà esperar a 2025, data en la que el soterrament de vies hauria de ser una realitat. Serà a principis de març quan les administracions signaran el nou conveni marc del projecte, en cas de que no hi haja retards per la convocatòria d’eleccions generals, la qual cosa suposarà el compromís d’iniciar en 2021 la construcció del canal d’accés subterrani per a trens de passatgers, mercaderies i rodalies de manera que la platja de vies desaparega i allibere l’espai necessari per a la gran zona verda de València.

Encara que el 40% del Parc Central ja està obert, íntegrament continua sent un projecte a llarg terme i és que són molts els passos que queden per donar perquè el mur que separa les zones d’Extramurs i L’Eixample només siga part de la història de la ciutat.

Las gasolineras abandonan el centro de Valencia

La exposición de Harry Potter ya tiene fecha de apertura