Recreación 3D de la futura terminal de pasajeros del Puerto de Valencia.

El Port de València serà més gran que mai. El Consell d’Administració de l’Autoritat Portuària de València (APV) ha donat llum verda a la construcció de la nova terminal pública de passatgers.

L’estructura, adjudicada a l’empresa valenciana Baleària, se situarà entre el Moll de Ponent i el Moll Perfecte Palacio. Segons han avançat, comptarà amb aproximadament 100.000 m² de superfície. Serà una infraestructura modèlica en sostenibilitat ambiental i social, accessibilitat i noves tecnologies.

La inversió prevista per a la nova terminal pública de passatgers és de prop de 100 milions d’euros. Baleària invertirà una mica més de 37 milions mentre que l’APV aportarà altres 61,8 milions.

Zona de la instal·lació de la futura terminal del Port.

Aquesta instal·lació es convertirà en un referent per a l’entorn del Port de València. Generarà valor afegit a la façana marítima i prestarà servei a la ciutat i la ciutadania.

Actualment l’APV està finalitzant la redacció dels projectes constructius. Es preveu el començament d’execució de les obres en aproximadament 14 mesos en el cas del Moll Perfecte Palacio. El Moll de la Graderia tardarà alguna cosa més i el termini seraá de 18 mesos.

La nova terminal tindrà dos molls

La nova terminal estarà destinada a atendre les línies regulars de passatgers nacionals i internacionals. També entrarà en joc el trànsit de creuers i de càrrega rodada o “ro-ro” (plataformes o vehicles que accedeixen als vaixells amb els seus propis mitjans).

Disseny de l’interior de la terminal de passatgers.

A més, disposarà d’un total de quatre atracades. Un d’ells permetrà l’escala de vaixells de fins a 360 metres d’eslora i l’altre moll de vaixells d’almenys 250 metres de longitud. Es construirà un pantalà central de 215 metres per a l’atracada de ferris.

Les operatives per a trànsit de passatgers regulars i creueristes estaran separades i amb espais diferents. L’objectiu és liderar el tràfic de persones i empreses entre la península i les Illes Balears. A més, en el seu primer any tindrà el compromís de donar servei a 370.000 passatgers mentre que en el cinquè any la xifra pujarà fins als 472.000 viatgers.

La terminal més eco-sostenible

El projecte arreplega totes les aportacions de l’Ajuntament de València en matèria mediambiental. Per això, l’estació marítima funcionarà amb zero emissions contaminants, apostarà per l’economia circular i comptarà amb un espai per a la dinamització cultural.

La nova terminal garantirà que el 100% de la seua energia elèctrica es produirà en les pròpies instal·lacions i serà d’origen renovable. A més, tots els seus molls estaran equipats amb xarxa de subministrament elèctric als vaixells atracats. Això facilitarà així parar els motors i les emissions quan estiguen de visita a València.

D’altra banda, la terminal reciclarà el 100% dels residus que genere en una planta de biometà que es construirà expressament per a aquest fi. Així mateix, tractarà els residus dels vaixells i els propis de l’edifici per a obtenir biogàs.

Totes aquestes mesures es complementaran amb sistemes de control i gestió centralitzada de les instal·lacions, sistemes intel·ligents de consums, il·luminació amb tecnologies LED, sistemes de carregadors elèctrics a instal·lar en pàrquings i un sistema de seguiment de la petjada de carboni.