Manolo Martín, José Ramón Espuig i Escif, seran els artistes de la falla municipal 2020. La falla amb el lema “Aixó també passarà” ha sigut seleccionat entre un total de vuit candidatures, una xifra de rècord.

El procés, que s’ha avançat en el calendari en resposta a les peticions dels artistes, contempla un pressupost de 205.000 € i estableix l’aposta pels materials sostenibles i la singularitat i la sàtira entre els criteris valorables pels jurats.

Els artistes han sigut triats per unanimitat per un comitè seleccionador integrat per cinc persones proposades per diverses entitats falleres i del món de les arts: Beatriz Ramos Lluna, a proposta de la Interagrupació de Falles de València; José Luis Pérez Pont, director del Centre de Carme, que és qui ha plantejat la seua incorporació al comitè seleccionador; Sebastián Alós, a petició de l’Associació de Dissenyadors de la Comunitat Valenciana (ADCV); Mónica Antequera Yepes, en representació del Gremi d’Artistes Fallers de València, i Ricardo Ruiz a proposta de les Falles I+E.

Manolo Martín, José Ramón Espuig i Escif han unit les seues trajectòries amb aquest projecte que es plantarà en la Plaça de l’Ajuntament. El Taller de Manolo Martín (fundat com a empresa el 1984), és una organització multidisciplinari de les Arts Plàstiques i Aplicades, amb capacitat per a abordar qualsevol tipus de treball artístic. Per part seua, Espuig, mestre major del Gremi d’Artistes Fallers, ha plantat fins a 142 falles grans, a més de moltes altres en categories inferiors i 28 falles infantils des de 1974.

Al costat d’ells estarà Escif (València, 1980), considerat com un dels referents més rellevants de l’escena de l’art urbà a nivell mundial, està en actiu en l’escena de l’art de carrer des de mitjans dels 90. Amb dibuixos nítids, línies clares i colors sobris, plantegen pintures llibertàries que qüestionen les lluites actuals, els moviments de resistència i problemes mediambientals. Ha realitzat nombrosos projectes en contextos urbans per tot el món.

Als últims anys destaquen les seues intervencions en centres d’art com l’IVAM, el Power Station de Xangai o el Palais de Tòkio de París i en esdeveniments com la Biennal de l’Art Africà Contemporani. Recentment ha sigut triat com un dels artistes que participarà en el projecte ‘Embellir París’.

Totes les candidatures han pogut ser defensades per reconeguts artistes fallers davant un jurat independent que ha apostat per la innovació i falles icòniques de materials sostenibles.

Els valors, la rotunditat, la sàtira i la integració innovadora són algunes de les característiques destacades pel jurat. “És una falla que no deixarà indiferent a ningú i seduirà tant a la gent del Cap i Casal com qui ens visite”, ha afirmat Beatriz Ramos, representant de la Interagrupación. “Ens encanta aquest projecte per la seua capacitat per a transmetre valors”, ha destacat Pérez Pont del projecte seleccionat, mentre que Mónica Antequera ha ressaltat que estem davant una “falla del segle XXII en el segle XXI perquè ens ajudarà a actuar sobre un concepte sobre el qual totes i tots hem de fer un pensament”.

Ara els artistes tindran temps per a elaborar un esbós del projecte definitiu, que serà presentat en les pròximes setmanes juntament amb el de la falla infantil elaborat per Ceballos i Sanabria.