El Centre El Carme de València va acollir la primera edició de ‘Artenblanc’, una desfilada de moda en el qual van participar una trentena de dissenyadors valencians de primer nivell i en el qual van presentar les seues propostes amb un únic denominador comú: el color blanc.

El comissari de la mostra, Josep Lozano, va concedir una entrevista als micròfons de 7 Televalencia en la qual va comentar la importància de la moda valenciana en el sector nacional i la necessitat de la recolze de la societat a aquesta industria que suposa el 3% del PIB nacional.

Pregunta: En que consisteix el projecte “Art en Blanc”?

Respuesta: És un projecte en el que hem treballat molt anys a favor de la visibilitat del disenyadors, es a dir, lo que volem és que es torne a parlar de moda a València.

En este cas concret, el demanar-los que fagen un únic  “Out Fit” en blanc, al igual que quan escomencen, es centrar-se en eixa banda creativa, en la banda d’art que és cultura, en la que la banda escomença.

Hi ha que pensar que la moda naix sempre com a art, després continua seguint industria o artesanía i acaba seguint consumida a través del comerç. És una disciplina que passa per tots els aspectes del model de negoci. En este cas, en esta manifestació de hui, ens hem centrat en eixa primera fase de l’art. L’art, la moda com a art, per tant, com a cultura.

 

Pregunta: Haveu possat molts esforços en aquest projecte?

Respuesta: Sí prou, perquè primera hi ha hagut que meditar molt bé la filosofía. Per a nosaltres la moda té eixos cinc passos importants: comença sent art, continúa sent industria o artesanía, segueix sent comerç, acaba sent consumida i és, a més a més, un element d’identitat .

En eixe procès és en el que ens volem menejar. Volem fer una sèrie de manifestacions que parlen precisament de tots els aspectes que eixe model de negoci tant ric, com és la moda, ocurrixca.

Tenim que pensar que, en el PIB nacional, la moda ocupa un 2’9 més que agricultura, alimentació i pesca junts, i tenen un ministeri, la moda no. No existix cap ministeri de moda. No obstant això, representem una força important económica. Per tant es un motor que dinamitza tota una societat.

A més sent un projecte transversal per a la Comunitat Valenciana, anem a pulsar perfectament lo que són eixes tres capitals i el seu entorno on treballen més del 80% del disenyadors importants que hi ha hui en dia a la nostra Comunitat.

 

Pregunta: Aleshores entenc que el suport que falta es per part de les institucions públiques.

Respuesta: Jo sóc dels que pensa que la moda en general no te perque tindre suport institucional, hauría de nàixer de la voluntat privada. Però per a que puguera ocurrir, si que hauría d’haver o fer-se al seu voltant una serie de iniciatives, entre elles que la industria creguera en el disseny, creguera en eixa banda artística, que no estiguera renyida amb el dissenyador.

En definitiva, el motor de la moda es l’Industria. El motor d’açò serà el recalcament que volem fer en la següent exposició, que és: La Moda com a Industria. Però en realitat no hauría de tindre pressupost. Si el té, genial, que no el té, la financiació es té que buscar, o bé privada o bé a partir dels propis dissenyadors, com ocurreix a tota Europa, o bé a partir de la gent que es dedica al món de l’industria, que pot perfectament recolçar tota la creativitat que hi ha.

 

Pregunta: Segons vosté, quin es el dissenyador que representa la moda valenciana en el panorama nacional?

Respuesta: Nomès vaig a dir-te que hui ha obert la desfilada posiblement un dels dissenyadors més valorats que hi ha a Europa en estos moments. El dissenyador es Juan Vidal, dues vegades premi “Hol Next”, tres vegades premi Madrid Fashion Week, dues vegades Premi Nacional de moda, i no hi ha un altre dissenyador a Espanya que en estos moments  ocupe un lloc tant important com ell.