arrozales

L’Associació Valenciana d’Agricultors (AVA-ASAJA) adverteix que els excessivament elevats nivells d’aigua que aconsegueixen aquests dies les sèquies de les zones profundes del parc natural de l’Albufera amenacen amb rebentar els marges (coneguts com motes) dels camps d’arròs adjacents, una circumstància que provocaria la immediata inundació dels mateixos, sobrepassant l’altura de les espigues i causant la pèrdua de la collita.

Les àrees productives que corren el seriós perill de ser anegadas representen fins al 20% de la superfície arrocera de l’Albufera, és a dir, unes 3.000 hectàrees repartides en les zones més baixes dels termes municipals situats al voltant del llac.

“Les sèquies van massa plenes i moltes motes es troben al límit –afirma el president de AVA-ASAJA, Cristóbal Aguado– pel que si hi haguera un episodi de pluja intensa, alguna cosa que sol ocórrer durant la campanya arrocera, hi hauria altes possibilitats que l’aigua es desbordara entre els camps. En aquest cas, durant el cultiu resulta molt difícil reconstruir les motes a causa del complicat accés a les explotacions, de manera que en la majoria d’explotacions afectades es perdria la producció i el treball de tot un any”.

AVA-ASAJA recorda que el màxim responsable d’elevar les aigües fins a nivells tan alarmants és la conselleria d’Agricultura i Medi ambient, organisme que fa uns mesos va assumir el control de la Junta de Desguàs de l’Albufera arran de l’obertura d’una recerca dels nivells hídrics per part de la Fiscalia Provincial de València.

Cristóbal Aguado assegura que “històricament el sector agrari venia gestionant les comportes del llac d’una manera professional i compatible amb les activitats econòmiques, culturals i ambientals desenvolupades en el parc natural. Després dels canvis esdevinguts al capdavant de la Junta de Desguàs, només hem necessitat una campanya  per a comprovar que l’Administració adopta mesures que posen en perill el cultiu”.

L’organització agrària adverteix que, abans de pujar fins a aquestes quotes els nivells de les sèquies, seria necessari adoptar almenys dues actuacions preventives d’una manera urgent: reforçar les motes, la conservació de les quals és competència de l’Ajuntament de València; i d’altra banda, dragar els canals de l’Albufera per a facilitar el trànsit fluït de l’aigua i minimitzar riscos de desbordament.

La preocupació i el malestar que condeix entre els **arroceros per aquest motiu es produeixen just en ple creixement vegetatiu de les plantes i mancant escasses setmanes per a iniciar la sega. D’acord amb les primeres estimacions de **AVA-*ASAJA, la producció s’està desenvolupant amb bastant normalitat i únicament caldria lamentar atacs del fong **Pyricularia, afavorit per les condicions climàtiques, mentre que les malalties vinculades a la **pudrición de les arrels de les plantes de moment no estan manifestant-se amb la mateixa virulència d’anys anteriors, la qual cosa podria deure’s a les autoritzacions excepcionals de la crema de la palla de l’arròs declarades en els últims exercicis.