El 10 de gener de 2007 va ser la data triada per a instal·lar la primera pedra de la Línia 10 de Metrovalencia. Ara, quinze anys després, la nova línia de metro de la capital del Túria entra en funcionament.

Aquest dimarts 17 de maig els primers trens de la xarxa comencen a traslladar passatgers des del centre de València fins al barri de Natzaret. Les primeres previsions apunten al fet que aquesta L10 serà utilitzada per al voltant de 3,5 milions de viatgers a l’any.

La nova Línia 10 de Metrovalencia està composta per un total de 8 parades, tres d’elles subterrànies (Alacant; Russafa i Amado Granell-Montolivet) i les altres cinc en superfície (Quatre Carreres; Ciutat Arts i Ciències-Justícia; Oceanogràfic; Moreres i Natzaret).

Segons va avançar el conseller de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat, Arcadi España, s’espera que la L10 siga la més ràpida de la ciutat. Per ella circularan diàriament cinc trens que recorreran els 5,3 quilòmetres de via en un total de 16 minuts.

La Línea 10 de Metrovalencia prepara su próxima apertura
Parades de la Línia 10 de Metrovalencia.

Respecte a les freqüències de pas, l’objectiu és complir amb una mitjana d’entre 7 i 20 minutos segons el dia de la setmana. El que es preveu és que l’espera entre trens els dies laborals siga de 7 minuts (fins a la parada de Ciutat dels Arts) i 11 minuts. No obstant això, els caps de setmana, festius i laborals del mes d’agost la freqüència serà menor ampliant-se entre 10 i 20 minutos.

A L’INTERIOR DE LA LÍNIA 10

Per a millorar l’accessibilitat s’ha apostat per la duplicitat d’ascensors en les estacions subterrànies d’Alacant, Russafa i Amado Granell-Montolivet, que a més tenen un nou disseny que milloren les seues condicions d’accessibilitat. En total, la línia disposa 15 ascensors elèctrics que donen servei a les tres estacions subterrànies.

En les seues estacions, FGV ha instal·lat 19 màquines automàtiques expenedores de títols de transport accessibles que faciliten la compra de bitllets a totes les persones usuàries, tant pel seu disseny, com pel seu programari, dissenyat per a ser usat per persones amb discapacitat física, sensorial i cognitiva. El cost dels viatges serà del mateix valor que els bitllets habituals podent-se usar la targeta SUMA. A més, fins al 31 de juliol la línia serà gratuïta cada diumenge.

Anaïs Menguzzato i Arcadi España al costat d’un dels nous trens de la Línia 10.

Quant a les línies de validació subterrànies, s’han instal·lat 29 nous passos en el tram subterrani; 10 d’ells d’ample especial per a Persones de Mobilitat Reduïda i que també incorporen millores en accessibilitat.

Més endavant, es procedirà a la construcció d’una connexió per als vianants. Aquesta unirà els vestíbuls de les estacions de Xàtiva i Alacant. Les obres començaran aquest mateix estiu amb l’objectiu de facilitar el transbord amb les línies 3, 5 i 9 de Metrovalencia.