Aprueban el pasaporte Covid valenciano: fechas clave, cómo solicitarlo y dónde presentarlo
Una persona muestra su certificado de vacunación contra el Covid-19. / EDUARDO SANZ (EUROPA PRESS)

Llum verda definitiva a l’aprovació del passaport Covid en la Comunitat Valenciana. La Secció Quarta de la Sala contenciosa administrativa del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJCV) ha autoritzat la sol·licitud del Consell per a regular l’accés a determinats espais interiors.

La Generalitat havia demanat la implantació del certificat Covid amb un objectiu doble. D’una banda, frenar el augment de contagis que està vivint la Comunitat Valenciana; i per un altre, fomentar la vacunació entre la població que encara no s’ha immunitzat.

Segons el comunicat del TSJCV, el passaport Covid començarà a ser necessari el dia després de la seua publicació en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana (DOGV). Encara que en ell no apareix la data d’això, el president de la Generalitat, Ximo Puig, ja va anunciar que començaria a sol·licitar-se a partir del divendres 3 de desembre.

Respecte a la finalització de la normativa, aquesta només podrà estar en vigor durant 30 dies. Per tant, de complir-se amb la data del Consell, el passaport Covid seria necessari fins a Any Nou.

EL TSJCV A FAVOR DEL PASSAPORT COVID

Tal com indica el comunicat, el TSJCV considera que la sol·licitud del passaport Covid és una mesura “equilibrada” i “proporcional” a la nova situació de contagis. A més, assenyalen que es tracta d’una mesura idònia per a reduir el risc de transmissió entre no vacunats. D’aquesta manera, avalen així l’informe de Sanitat en el qual s’argumenta que els immunitzats tenen un risc d’infecció molt de menor.

“El nostre Alt Tribunal entén que aquest tipus de mesura suposa una limitació tènue de determinats drets fonamentals que, en ser enfrontada amb la poderosa presència d’altres drets fonamentals -com la vida o la protecció de la salut-, aporta una justificació objectiva i raonable per a la seua adopció”, dicta la resolució.

QUAN ES NECESSITARÀ EL PASSAPORT COVID VALENCIÀ?

El document presentat al TSJCV per part del Consell arreplega sis supòsits en els quals haurà de sol·licitar-se el passaport Covid per a accedir:

 1. Locals d’hostaleria amb aforament per a més de 50 persones (bars, restaurants, cafeteries…).
 2. Locals d’oci (pubs, discoteques…) amb aforaments superiors a 50 persones.
 3. Espais recreatius amb servei de restauració (casinos, bingos, locals de joc…) amb aforaments superiors a 50 persones.
 4. Visites en els centres hospitalaris.
 5. Visites en les residències de la tercera edat i similars.
 6. Festivals de música i esdeveniments tant tancats com a l’aire lliure amb més de 500 assistents.

QUI PODRAN TENIR EL CERTIFICAT?

El passaport Covid és un document que acredita la immunització contra el coronavirus. Aquest poden sol·licitar-ho totes aquelles persones que disposen de la pauta completa de vacunació; PCR negativa en 72 hores; antígens negatiu en 48 hores; o un diagnòstic de superació de la malaltia en els últims 6 mesos.

COM CALDRÀ PRESENTAR LA DOCUMENTACIÓ?

L’usuari que vulga accedir a un espai que requerisca de certificat Covid, haurà de presentar-ho per mitjà del mòbil o en paper imprès. A més, s’haurà d’acompanyar amb el DNI o un altre certificat d’identificació oficial.

COM ACONSEGUIR EL PASSAPORT COVID VALENCIÀ

 1. Accedir a la web de la Conselleria de Sanitat.
 2. Introduir les dades personals (núm. SIP; data de naixement i data d’emissió de la targeta SIP).
 3. Després de la validació es verificaran els tres últims dígits del telèfon mòbil.
 4. En el seu telèfon rebrà un SMS amb un codi. Aquest s’haurà d’introduir en la web, en l’apartat que així ho indica.
 5. Finalment, s’obrirà una pàgina amb tres tipus de certificats: de vacunació, diagnòstic i recuperació. L’interessat a comptar amb el seu passaport Covid haurà de descarregar-se el primer document. Serà el certificat de vacunació el que se sol·licite per part de les autoritats com a passaport.