En estos moments, l’únic requisit que s’exigeix a qualsevol allotjament turístic per a poder operar i ser publicat en les plataformes col·laboratives és presentar una declaració de responsabilitat davant el Registre d’Habitatges Turístics de la Generalitat. “Això suposa que molts dels habitatges que s’inscriuen estan al marge de les pròpies normes que es determinen des de la Delegació d’Urbanisme de l’Ajuntament que establixen què habitatges poden ser o no apartaments turístics”, ha explicat Sandra Gómez.
L’Ajuntament vol que, per a poder inscriure’s en este Registre, els apartaments demanen un informe preceptiu i obligatori a Urbanisme, que establisca l’acceptació de la compatbilitat d’ús. “És a dir, que només podran inscriure’s aquells habitatges als quals l’Ajuntament done el seu vistiplau”, ha explicat la regidora. A dia de hui, el Pla General d’Ordenació Urbana, PGOU, preveu que només s’admeten vivendes turístiques en plantes que se situen per davall dels usos residencials (en la majoria dels casos, plantes baixes o primeres). Per això, ha avançat Gómez, si la mesura és finalment acceptada, afectarà al voltant d’un 70 % dels habitatges que tenen este ús en la ciutat actualment.
A més, la mesura permetrà també a l’Ajuntament establir límits específics segons de quina zona de la ciutat es tracte, les seues característiques i les seues necessitats. “Per exemple –ha afirmat Gómez- actualment està redactant-se el Pla Especial de Protecció de Ciutat Vella, en el qual s’establirà la moratòria perquè cap edifici residencial tindrà un ús hoteler o d’apartaments turístics. Si ho estimàrem convenient, en el futur podríem limitar el nombre d’apartaments i vivendes fins i tot en planta baixa o primera en este barri».
Cal tenir en compte, ha afegit la regidora, que això implica a tota la ciutat de manera transversal: al preu de les vivendes, el preu dels lloguers, la competència deslleial que es genera en alguns casos amb els hotels… De fet, este matí, Gómez ha mantingut una reunió amb la presidenta de la Federació d’Associacions Veïnal de València, María José Broseta, i amb el president de l’Associació d’Hotelers de la Província de València, Ximo Solà, per a constituir una mesa de treball a la qual estan també convidades les associacions que representen este tipus d’allotjaments.
La regidora ha conclòs la seua presentació assegurant que “necessitem un model de destinació sostenible, que genere uns allotjaments de qualitat, que estiguen dins de la regulació que establisca la norma local, i que garantisquen la convivència amb els residents”.