El secretari general de Podem en la Comunitat Valenciana, Antonio Estañ, va participar en el programa Àgora de 7 Televalencia. El*síndic del seu partit en Les Corts va fer una anàlisi del paper que ha jugat el seu partit dins del Pacte del Botànic i si formaran part o no d’un hipotètic Consell, en el qual case que els resultats dels pròxims comicis siguen similars als de 2015.

Serà Antonio Estañ el candidat a la presidència de la Generalitat?

Quan vaig assumir el càrrec de Secretari General del meu partit vaig insistir que no calia vincular aquest càrrec a la figura del candidat o candidata, perquè crec que quantes més veus i gent treballant en el partit tinguem, millor. #Això sí, tenim a veure si reunim les condicions adequades de cada persona i jo estaré on més faça falta.

Podem entra ara en un procés de primàries per a triar, precisament, a la persona que concorrerà en les eleccions autonòmiques.

Sí i el que permetrà aquest procés és tindre al major nombre de veus possibles, per a atraure perfils interessants. Després d’aquestes prevalgueres, que són estrictament de Podemos, mirarem la possibilitat de tindre a gent independent que puga aportar frescor.

Estañ
El secretari general de Podem, Antonio Estañ.

Fa uns dies, Podemos va signar un preacord amb el president del Govern per a augmentar el sou mínim a 900 euros. Quina opinió li mereix?

A pesar que s’han quedat alguns assumptes fora és un acord molt positiu i #això suposarà un abans i un després. Venim de molts anys de parlar d’austeritat o de recuperació econòmica però que no es notava en les butxaques dels espanyols i #això el que suposa és una millora econòmica per a tots i en matèria d’Igualtat també és un pas cap endavant.

El president Ximo Puig també veia amb bons ulls estan acord. Supose que estarà d’acord amb ell i li agradarà que ho veja així.

Sí, per descomptat. Però el que esperem és que noten en els pressupostos.

Li preguntarà sobre aquestes qüestions a Puig en la pròxima sessió de control?

Sí, vull que ens explique en com notarem els Pressupostos Generals en la Comunitat perquè ja podem realitzar totes les millores que vulguem, que si no es posen en pràctica, no hi ha res que fer.

On estan les inversions que se suposa han d’arribar a la Comunitat? Perquè #això és el que li van avisar a Sánchez en la seua últim visita a València.

A veure, està molt bé que un president del Govern vinga a València en el 9 d’Octubre. A més és molt simbòlic però de les simbologies no es menja. Per això ens assegurarem que es complisquen les paraules de Pedro Sánchez perquè a més és una qüestió que ens correspon per índex poblacional, sobretot a la província d’Alacant. I després necessitem un calendari perquè el canvi de finançament es complisca. És veritat que en aqueix sentit, gràcies a la nostra pressió, hi ha hagut un avanç i Sánchez ha assumit la responsabilitat d’estudiar-ho. Però per a nosaltres és alguna cosa que no es pot demorar en el temps.

Estañ
Antonio Estañ va visiatar Àgora per a analitzar la situació del seu partit.

Li va faltar concreció a Sánchez en el seu discurs en el 9 d’Octubre?

Sí. Li va passar el mateix que li va passar a Puig quan va visitar al Moncloa que va donar moltes coses per fetes però després Sánchez va rebaixar una mica les expectatives.

Es comença a notar ja l’ambient electoral? Cada membre del Botànic està traient el seu propi ADN?

És lògic que #això ocórrega, sobretot ho vam veure molt palès al setembre amb algunes tensions, sobretot, en el si del Consell. Però àdhuc ens queden alguns mesos de legislatura i el que nosaltres volem és asseure’ns a treballar perquè encara queden molts objectius per complir i després eleccions que cadascun jugue com puga.

I quin paper jugarà Podem en aquesta recta final de legislatura?

La tensió que hi haja per part nostra depèn del compliment del Pacte. Si es compleix nosaltres seguirem amb les nostres propostes i si no, perquè hi haurà tensió, clar que sí.

Què no s’ha complit, segons Podem, del Pacte del Botànic?

Jo és que crec que hauria de ser més concret en el cas que hi haja un segon Pacte. Però si cal assenyalar algun, el tema dels barracons no s’ha pogut dur a terme, no s’han eliminat i és perquè es va ser molt optimista en el seu moment però després no s’ha materialitzat.

Puig
Ximo Puig i Antonio Estañ durant una encontre en el Palau de la Generalitat.

En el cas que els resultats de les eleccions de l’any que ve siguen semblants volen formar part del Consell?

L’objectiu principal del 2015 era que el PP no tornara a governar i #això es va aconseguir. Nosaltres analitzem el lloc en el qual érem més útils i vam entendre que estant fóra anàvem a ser de més ajuda. Ara en 2019 si traiem els resultats i som capaços de marcar els temps del Consell, entraríem en el Govern. Per a mi la pregunta no és entrar o no. Per a mi la pregunta és entrar per a quina i si veiem que som més útils dins que fora, entraríem.

És veritat que les enquestes no els deixa en molt bon lloc.

L’enquestes creen un univers propi però les que millor ens han anat a nosaltres són les de les urnes. Encara que és veritat que et poden avisar de les tendències de vot i cree sincerament que cada vegada estem sumant més i les enquestes aquestes dispersen més que una altra cosa. A més estem en moment de confluències i estem en converses amb Esquerra Unida, la qual cosa pot ser que en un futur les enquestes canvien. A més vull afegir que si no haguera sigut per Podem moltes de les mesures que s’han dut a terme en la Comunitat no s’hagueren fet realitat.