coronavirus compra

Han sigut moltes les imatges que han circulat en xarxes socials de prestatgeries buides en els supermercats per la por a la falta de proveïment pel coronavirus. Malgrat que les autoritats han fet una crida a la calma, algunes persones han decidit comprar compulsivament per si han de fer quarentena.

No obstant això, el primordial és seguir les indicacions dels experts. Per això, el Col·legi Oficial de Dietistes-Nutricionistes de la Comunitat Valenciana (CODiNuCoVa) ha elaborat una sèrie de recomanacions en cas d’haver de fer quarentena o ser població de risc que no ha d’exposar-se a contagis per coronavirus.

Hortalisses

Encara que són aliments peribles, hi ha hortalisses que aguanten molt bé el pas del temps. El CODiNuCoVa recomana la col, coliflor, col llombarda, carlotes, cebes, bròcoli, encisam o tomaques. A més, han explicat que és millor no guardar-les en la nevera perquè aguanten molt més temps fora.

Fruites

Una bona alimentació passa sempre per menjar peces de fruita. En casos com els que estem vivint, els experts recomanen comprar fruites “no climatèriques”. Què vol dir això? Que el seu procés de maduració acaba en la recol·lecció i, per tant, duren més temps que les “climatèriques”. És aconsellable, dins d’aquesta categoria, comprar taronges o mandarines. Per contra, són menys duradores i pitjors en aquest sentit el plàtan, la poma o la pera.

Aliments no peribles

Com la intenció és que els aliments duren el màxim possible en el rebost, es recomana comprar aliments no peribles o amb uns processos que allarguen la seua vida útil. Entre els exemples més comuns: llegums o verdures en llanda o pot de vidre, que vénen ja cuits. També valen aquells aliments que puguen comprar-se crus, com els llegums secs o l’arròs. Així ho ha assenyalat Luis Cabañas, secretari del CODiNuCoVa.

No obstant això, no es recomana comprar pasta amb farines refinades. En tot cas és millor la pasta integral, però des del CODiNuCoVa aconsellen més els llegums. El que sí que és molt recomanable són els productes en llanda i conserves, perquè ocupen poc, no cal ficar-los en la nevera i la seua data de caducitat és àmplia. Tonyina, sardines o mol·luscos són els productes estrela per a aquest tipus de situacions. Això sí, aconsellen que siguen amb oli d’oliva verge.

Fruita seca

En cas d’haver de fer quarentena a casa per coronavirus, es fa menys exercici. Per això, els experts descarten, encara més si cap, la brioixeria processada. Per a substituir-la el CODiNuCoVa recomana la fruita seca o els adobats. A més, donen via lliure als congelats, sempre que no siguen precuinats o de mala qualitat.

Lactis

Segons Luis Cabañas, es poden comprar diversos litres en brick de lactis si ha tingut processos tèrmics com l’UHT. Però no és recomanable emmagatzemar molts lactis fermentats com els iogurts perquè necessiten refrigeració. Per això, l’expert aconsella també els ous, ja que poden estar tant dins com fora de la nevera. Això sí, l’important és no traure’ls ni ficar-los contínuament, perquè augmenta el risc de salmonel·losi amb els canvis de temperatura.